Масов протест срещу Ковид мерките се проведе в Русе

Животът

28-10-2021, 19:50

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 1500 са активните случаи на Ковид-19 в Русенско

Свобода на бизнеса, равноправие и сигурност поискаха протестиращи предприемачи в Русе днес. Те се срещнаха с ръководството на Областна администрация – Русе. Представителите на различните браншове, обявили се против настоящите ковид-мерки, разговаряха с областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов. Те бяха категорични, че не са против ваксинацията, но се обявяват срещу модела, по който се провежда кампанията. Протестиращите настояват за отсрочка на зелените сертификати, защото хората все още не са готови за това. Според тях един от основните проблеми са проблемите в Националната информационна система, от която всеки може да си разпечата такъв документ. Това се дължи както на претоварването ѝ през последните дни, така и на умишлените хакерски атаки. По техни думи ваксинираните в бързо оборотните браншове, какъвто е ресторантьорският, са около 20%. Дори бе изтъкната теза, че бизнесът предпочита пълен локдаун пред настоящата несигурна и неясна ситуация. „Най-важното за един бизнес е да има стабилност. Нека отсега да помислим какво ще правим догодина пролетта.“, коментираха присъстващите на срещата с Българинов. Те се оплакаха и от растящите цени на тока и постоянния недостиг на работната ръка. Протестиращите дори споделиха, че е имало опит за „яхване“ на протеста и непознат е раздавал листовки с фалшива информация за ваксините срещу коронавирус. Те смятат още, че трябва да се поработи активно върху използваните комуникационни канали за мотивиране на хората да се имунизират.

От своя страна Българинов увери бизнеса, че правителсвото прави всичко възможно за въвеждането на достатъчно гъвкави мерки, които не помагат на фирмите, но да съхранят живота и здравето на хората. „Рабирам исканията ви и ще говоря отново с Министерски съвет.“, категоричен бе Българинов.

Също така другата седмица той ще организира кръгла маса с представителите на различни браншове, на която ще се коментират възможностите за развитие на туризма в региона. Фокусът ще бъде поставен върху краткосрочните мерки, като само една от опциите, които ще бъде представена е използването на един от първите туристически кораби по поречието на река Дунав. Става дума за „София“, която ще бъде превърната в атракционен на крайбрежието в Русе. Там ще има ресторант, пиано бар и хотелска част, но на този етап подробностите и точно кога ще започне да функционира в новото си амплоа корабът не е ясно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов