COVID огнище в социална институция в Русе

Борислав Българинов свиква Областния оперативен щаб във връзка с COVID-19

Борислав Българинов свиква Областния оперативен щаб във връзка с COVID-19. Заседанието ще се проведе утре, а от 15.30 часа в зала „Свети Георги“ на Областна администрация – Русе ще се състои брифинг за представителите на медиите.

По време на заседанието временно изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева ще представи подробен анализ на ситуацията относно разпространението на заболяването в региона. Ще бъдат обсъдени предприетите до момента мерки и контрола върху тях. Специално внимание ще бъде обърнато и на въпроса има ли необходимост от въвежднето на допълнителни локални мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция.

По последни данни има ново огнище на коронавирусна инфекция в социална институця в Русе. Става дума за Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания /ЦНСТДМУ-2/„Дете и пространство“. Девет от общо десетте потребители са заразени, като единствено една жена на 22 години е приета на болнично лечение. Оказва се, че незаразеният понастоящем човек е преболедувал преди. 1/3 от персонала също са заразени. По-конкретно говорим за двама души от общо шест. Никой от заболелите не е бил имунизиран срещу COVID-19. Епидемичното проучване продължава. Взети са всички мерки от страна на компетентните институции. Областният управител Борислав Българинов е в постоянен контакт с институциите имащи отношение към случая. Статистиката сочи, че регионът се намира в тъмночервената зона по заболеваемост, като показателят 14 дневна заболеваемост на 100 000 души население към днешна дата сочи 655.27. Най-висока е стойността в Ценово – 907.17. Над 700 на 100 000 болни за две седмица са още в общините Бяла и Русе съответно с 770.36 и 719.61. Най-ниско е числото за община Сливо поле – 219.63.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов