Утре връчват Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2021

В петък, 29 октомври, от 18 ч., в зала „Европа“ на Доходно здание кметът Пенчо Милков ще връчи Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2021. Събитието се организира от Община Русе и е с вход свободен, а церемонията ще бъде излъчвана и на живо в интернет в YouTube канала „Култура Русе“.

В тазгодишното издание на конкурса номинираните за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ са 7. Те са селектирани сред общо 29 постъпили предложения в този раздел от експертната комисия, назначена от кмета на Община Русе, в състав: проф. д.н. Пламен Дойнов – литературен историк и критик, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, проф. д.н. Виолета Дечева – театрален критик, Здравка Евтимова – писател, номинирана в предходно издание на наградата, проф. дфн Пенка Ангелова – председател на МД „Елиас Канети“, Косьо Станев – представител на Постоянната комисия за култура и религиозни въпроси при Общински съвет – Русе и доц. д-р Велислава Донева – преподавател в РУ „Ангел Кънчев“.

Претенденти за престижната титла тази година са:

•         Георги Господинов – „Времеубежище“

•         Захари Карабашлиев – „Опашката“

•         Иван Станков – „Вечерна сватба“

•         Момчил Николов – „Чекмо“

•         Теодора Димова – „Поразените“

•         Русана Бърдарска – „Опитът“

•         Христо Карастоянов – „Т като Ташкент“

Комисията си запази правото да не излъчва номинации в раздел „Драматургия“.

Освен грамота и признанието на широката аудитория, големият победител ще получи парична награда в размер на 5 000 лева и бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова.

Водещи на тържествената церемония ще бъдат Цвета Ненова и Илия Деведжиев, а за тържествената атмосфера на програмата ще допринесат талантливите възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ Вероника Илиева – пиано, Преслав Ламбев и Мариан Петков – цигулка.

Наградата е учредена през 2005 г. от Община Русе със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки 2 години в навечерието на Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят посланията на хуманизма и космополитността, характерни за патрона на наградата.

Събитието ще се проведе при спазване на следните противоепидемични мерки, влезли в сила от 21.10.2021 г.:

1. Завършен цикъл на ваксинация или незавършен цикъл на ваксинация с двудозова ваксина – за срок до 30 дни от поставяне на първата доза от ваксината;

2. Валиден документ за преболедуване на COVID-19 от 11-тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19;

3. Валиден документ, удостоверяващ отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа преди влизане в обекта) или от антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта);

4. За лица до 18 години не се изисква „зелен сертификат“. Ще бъде необходимо те да удостоверят възрастта си с валиден документ за самоличност.

Защитните маски за лице за присъстващите в залата остават задължителни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)