С благотворителна кампания събират средства за люлка за деца с двигателни затруднения

Мисия Варна

28-10-2021, 10:04

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще бъде поставена в Зоологическата градина, за закупуването й са нужни около 7000 лева

Средства за люлка за деца с двигателни затруднения събират с благотворителна кампания във Варна. Инициативата е на семейство Раличкови, за които се е превърнало в традиция да обвързват всяко голямо събитие в живота си с кауза в полза на обществото. 

Преди 10 години за своята сватба решават да помолят гостите си вместо цветя, да им донесат детски книжки и играчки, които даряват на дом за деца. Елена и съпругът й са новатори на идеята, която и до днес – 10 години по-късно, продължават да осъществяват под различни форми много млади семейства.

Преди 5 години за първия рожден ден на близнаците им Самуил и Борил, с подкрепата на приятели успяват да съберат средства и да обновят детския кът в Зоологическата градина във Варна. „Тогава си бяхме обещали, че ако имаме трето дете пак ще посветим кауза за 1-я му рожден ден“, разказва Елена в интервю за Радио Варна.

Това вече е факт. Семейство Раличкови са горди родители на трима сина. Най-малкият – Боян преди дни навърши 1 годинка и семейството си е поставило нова цел – за различните деца, тези които не срещаме често на площадките, защото няма люлки за тях.

„Решихме да съберем средства и да направим люлка, такава каквато във Варна няма - люлка за деца с двигателни проблеми, които също да ни радват със своите усмивки. И те да имат място, на което да се забавляват“, разказа Елена.

Семейството вече има идея откъде ще бъде поръча люлката. Избрали са варненска фирма, с която в момента уточняват детайлите. Цената на люлката ще излезе около 7000 лв. с всички съпътстващи разходи. „Самата люлка не е толкова скъпа, тя е 4300 лв. без ДДС, но след това има монтаж, има транспорт.Трябва да сложим ударопоглъщаща настилка, а под нея трябва да налеем и бетон“, обясни добродетелката.

„Няколко пъти вече ми казват „защо се занимаваш“ и „това не е твоя работа, имаме си община“, или „държавата може да го направи“... И аз отговарям, че ако трябва, дори и с трите деца ще ходя от врата на врата, но такава люлка ще има!“, категорична е варненката. Тя сподели, че се радва на голяма подкрепа в социалните мрежи и благодари на всички съпричастни към каузата.

Инициативата има собствена страница във Фейсбук - "Варна заедно за специална люлка", на която вече започна и благотворителен онлайн базар. В него всеки може да продаде нещо, което му е непотребна у дома – вещи, книги, дрехи, играчки, обясни Раличкова. Средствата от продажбите ще бъдат дарени за закупуването и изграждането на специалната люлка.

Каузата вече има и открита банкова сметка, по която до момента са събрани над 1400 лева.

Планувано е провеждането и на физически базар, който ще се организира в края на ноември на Фермерския пазар във Варна.

Люлката ще бъде поставена в Зоологическата градина във Варна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов