Еднакви премии за всички спортисти поиска Българинов

Спорт

26-10-2021, 14:24

Снимка:

Област Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българинов се среща днес с премиера Янев

Областният управител на Русе Борислав Българинов изпрати предложение до Министерството на младежта и спорта за уеднаквяване на премиите на всички медалисти и призьори от европейски и световни първенства, олимпийски игри и аналогични първенства и игри за хора с увреждания. По неговите думи този проблем не е решен от години и дори е бил неглижиран до скоро. Въпреки това светлина в тунела има. Припомняме, че наскоро от спортното ведомство увеличиха тройно премиите за параолимпийците ни – от 20 на 64%, но все още техният размер не е достигнал този като при останалите спортисти.

„Неоспорим факт е, че подготовката, ежедневните тренировки и режим за всеки, открил своето призвание в спорта, независимо от физическо си състояние, изискват едни и същи усилия, лишения, постоянство и труд, а постиженията и успехите им са еднакво значими и стойностни.  Воден съм от идеята за толерантност към различието, търпимост, солидарност и взаимно уважение, които вярвам са в основата на българското демократично общество. Общество без дискриминация, в което всички хора имат възможност да разгърнат своя потенциал и да разполагат с равни възможности. Считам, че българската държава е редно да последва примера на онези страни, в които няма разделение на финансирането при подготовката и награждаването на спортистите.

В продължение на горното, всички ангажирани институции следва да сме водени от принципа за равнопоставеност между спортистите, защото спортът трябва да обединява, а не да разделя! Спортът възпитава в добродетели, толерантност, изгражда характери и всеки спортист следва да бъде достойно оценяван за своя труд!“, пише в писмото до министерството Българинов.

„Адмирирам поправката, която Министерството на младежта и спорта предвижда в Наредба №5 от 29.10.2019 г. за критериите, условията и реда за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица, от 20% на 64%, каквато е за призьорите на световни и европейски първенства и съм убеден, че това е правилната посока в удовлетворяване на справедливите искания на спортистите с увреждания.“, допълва още областният управител.

Повод за изпращане на предложението бе писмо от двамата ни параолимпийци за уеднаквяване изцяло на паричните награди, с тези на нашите олимпийци за постигнатите от тях спортни резултати и класирания. За идеята се застъпи и треньорът Евгени Игнатов, който също се среща с Борислав Българинов. 

Припомняме, че ръководството на Областна администрация – Русе проведе срещи с двамата параолимпийци Християн Стоянов и Ружди Ружди, а отстояването на фейърплейя е водещ принцип в работата на администрацията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов