Бизнесът поиска транспортна свързаност от румънската посланичка

Предизвикателствата пред бизнеса в Русенско при работата им на румънския пазар бяха обсъдени по време на кръгла маса, която се проведе по-рано днес. Тя бе организирана от областния управител Борислав Българинов, а не нея присъстваха посланикът на Румъния в страната ни Н.Пр. Бръндуша Предеску, водещи фирми от различни браншове в региона, както и ръководството на Българо-румънската търговско промишлена палата. Основното искане на фирмите се оказва подобряване на транспортната свързаност между Русе и северната ни съседка. Като най-наложителна бе отчетена необходимостта от промяна в организацията при преминаване през гранично контролно-пропускателния пункт при Русе. Според болшинството от предприемачите основният проблем е, че не работят всички пунктове за граничен и митнически контрол от отсрещната страна на реката, което води до опашки от чакащи автомобили, загуба на време и най-вече на пари. Освен това те са недоволни и от липсата на адекватни хигиенни условия за изчакващите да преминат в Румъния. Освен че няма паркинги, няма и тоалетни. Сред предложенията, които бяха отправени са промяна в организацията на движението. Тя би могла да включва както въвеждането на повече трасета за обработка на документи от румънска страна, така и лека промяна в самата организация. Например някои спедиторски автомобили като тези, които са над 3.5 тона, но по-малко от 12 тона, да не се редят на опашката за камиони, а да бъдат проверявани в друга лента, така както е било доскоро. Освен това като особена необходимост бе изведена нуждата от пускането на поне още един кантар в румънската страна. Към момента от другия бряг на Дунав работят само два кантара. От българска страна е създадена отлична организация, като работят общо осем кантара. Четири от тях са на вход, а останалите четири на изход България.

Бе повдигнат въпроса и за необходимостта от електрификацията на жп линията между Виделе и Гюргево, което е около 40 километра и е крайно необходимо за фирмите, извършващи специализирани товарни превози между Азия и Европа. Участъкът е от изключително значение, тъй като той е между Гюргево и Букурещ. За опериращите в тази сфера е недопустимо през 21 век да се използва дизелова тяга в този транспорт. Най-вероятно през следващата година ще започнат дейностите за електрификация на линията, като това ще стане със средства от Европейския съюз. Въпросът е поставян многократно от областния управител Борислав Българинов пред институциите в Румъния. Той отбеляза, че и другите поставени въпроси от бизнеса са многократно коментирани с румънските му колеги. В най-скоро време се очаква да заработи и първият паркинг на територията на „Свободна зона“, който ще е за около 100 камиона, а догодина ще се предприемат дейности за пускането в експлоатация на втори паркинг за около 300 – 350 тира. Предвижда се и провеждането на кръгла маса, в която ще участва и министърът на икономиката Даниела Везиева. По време на форума ще бъдат обсъдени възможностите за привличане на нови инвестиции в региона.

Не по-малък проблем се оказва и невъзможността за срещи на живо между бизнеса в България и Румъния. Това е породено от епидемичната обстановка, но всички институции продължават да работят за преодоляването на ситуацията и скорошно възстановяване на срещите лице в лице. Според Н.Пр. Бръндуша Предеску е необходима активна ваксинационна кампания.

В срещата от българска страна участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, основният експерт в сферата на трансграничните взаимоотношения Вероника Гечева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По време на визитата си в Русе румънският дипломат е придружаван от Аурелиа Домницеану, която изпълнява ролята на министър съветник в мисията в София. 

По-рано през деня Н.Пр. Бръндуша Предеску посети и офиса на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Там бе обсъдена и възможността за провеждане на пътуваща изложба, посветена на някои от най-известните личности, свързани с Румъния.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов