Художници от двете държави на Дунава с предстояща изложба

Възможностите за развитие на сътрудничеството между Русенския университет „Ангел Кънчев“ и научни организации от северната ни съседка бе обсъдено на среща между ректора на висшето учебно заведение чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и посланика на Румъния в страната ни Н. Пр. Бръндуша Предеску. Визитата в университета се състоя по предложение на областния управител Борислав Българинов, като на място присъства неговият заместник Синан Хебибов. Сред предложенията, които бяха отправени, са лекция със студенти относно историята на северната ни съседка, както и нейното икономическо и политическо развитие през последните 30 години.

Предвижда се догодина да се проведе изложба на млади художници от двете държави. Това ще стане със съдействието на Синан Хебибов и ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев. Хебибов настоява и за развитие на високите технологии в региона, като според него основният фактор затова е именно отлично подготвените кадри и прекрасната материална база в университета. Интересен факт е, че само в рамките на по-малко от два месеца от началото на пандемията 70% от учебните материали са били напълно дигитализирани, а от септември сега абсолютно всички пособия са и в онлайн формат.

Представена беше и работата по проекти на Русенския университет, като в последните години са реализирани над 20 такива. Припомняме, че ректорът на Русенския университет е доктор „Хонорис кауза“ на три румънски университета – Питещи, Констанца и Бакъу.

По-рано през деня Хебибов посети и Българо-румънска търговско-промишлена палата, където разговаря с ръководството за съвместни бъдещи проекти относно насърчаване на трудовата мобилност. Акцент ще бъде поставен и върху провеждането на интензивни курсове по румънски език.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)