Развитие на туризма и възобновяване на обществения транспорт поискаха от румънския посланик

Животът

22-10-2021, 15:01

Снимка:

Област Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланикът на Румъния ще посети Русе

По време на срещата с кмета и областния, не бе подмината и темата за по-интензивно изучаване на румънски език в училищата

Категорична подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и стартирането на фериботна линия с Гюргево получи областният управител Борислав Българинов при срещата си посланика на Румъния в страната ни Н.Пр. Бръндуша Предеску. Българинов постави въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, както и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ. Идеята е по този начин регионът да се превърне във водеща туристическа дестинация по долното поречие на река Дунав. Още през следващата година се планира създаването на единен рекламен продукт за еврорегиона Русе – Гюргево, който да се използва от туроператорите. Целта е дестинацията да стане по-разпознаваема не само на европейския пазар, но и в други континенти като Азия. Специално внимание ще бъде отделено на привличането на влогъри от цял свят, които да популяризират възможностите за отдих, а също и за инвестиции в региона. Активно ще се работи и по въпросите, касаещи културата. Има планове за съвместни концерти и арт пърформанси на открито. „Бизнесът отива там, където има развита инфраструктура и добра свързаност. Необходими са добри условия за големите инвестиции.“, коментира Българинов.

Не бе подмината и темата за по-интензивно изучаване на румънски език в училищата, но за целта трябват добре подготвени кадри, владеещи езика и искащи да преподават. За съжаление на този етап такива са дефицит в региона.

По инициатива на областния управител Борислав Българинов посланикът ще проведе среща с представители на водещи предприятия от региона, а също и с академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“. По-късно през деня тя ще посети и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В срещата от българска страна участваха още заместник областният управител Синан Хебибов, главният секретар на администрацията Симеон Иванов, основният експерт в сферата на трансграничните взаимоотношения Вероника Гечева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. По време на визитата си в Русе румънският дипломат е придружаван от Аурелиа Домницеану, която изпълнява ролята на министър съветник в мисията в София.  

По време на разговорите с кмета Пенчо Милко бяха обсъдени дългогодишната историческа връзка между Русе и румънската страна и как велики личности от българската история като Георги Раковски, Ангел Кънчев  и Христо Ботев са оставили своя отпечатък и в летописите на северната ни съседка. Н. Пр. Предеску призова за случването на още повече събития, допринасящи не само за икономическия, но и за културния обмен между двете държави.

Пенчо Милков изтъкна отличния пример, който Румъния може да даде на България по отношение финансирането на общините. Там общините разполагат с много по-големи бюджети и подкрепа от централната власт, докато у нас местните власти са с малко източници на приходи, тъй като повечето данъци се събират от държавата.

 „Моя ключова задача е да покажа на управляващите, че Южна  Румъния и Северна България са един регион и трябва да се развиват икономически заедно“, заяви русенският кмет.

Н. Пр. Предеску допълни, че с нетърпение очаква политическата ситуация в страната да се стабилизира и да бъде сформирано редовно правителство, пред което да настоява за строителството на магистралата, свързваща столицата с Румъния.

„От румънската страна се очаква да построим още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния“, каза посланикът.

Разменени бяха и идеи за развитието на туризма в региона.

„Считайте ни за ваш партньор“, каза в края на визитата Н. Пр. Бръндуша Предеску.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов