Изложба за скаутското движение откриха в Русе

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов откри изложба, посветена на скаутското движение в България. „Работите за силно гражданско общество, отстоявайки принципите на доблестта и честта! Вие показвате на всички ни какво означава единство – ценност, особено необходима в днешно време.“, заяви в обръщението си към присъстващите Хебибов. „Вярвам, че все повече млади хора трябва да научават за силата на подобен род организации, обединяващи младежи от цял свят около споделени ценности и общи каузи.“, допълни още той и пожела здраве и несломим дух. Хебибов връчи на президента на организацията русенеца Слав Гиндянов и поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов.

Изложбата представя 10 табла, разказващи историята на организацията, както и 20 книги на 15 езика. Освен на български, има произведения на английски, немски и дори чилийски език. Най-старата книга датира от началото на 20-и век и е написана от лорд Робърт Бейдън-Пауъл, който е основателят на скаутството. За първи път тя е издадена през 1907 година. За съжаление творбата все още не е преведена на български език. Точно това е целта на настоящия президент на организацията, който я ръководи в последната година, а от девет години насам е доброволец. Не по-малко внимание заслужава и книгата „Разговори край лагерния огън“ на Нубар Керестиджиян. Той е българин, но сега живее с внуците си в Уелс. Припомняме, че трите принципа на движението са дълг към Бога, дълг към страната и ближния, както и дълг към себе си.

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната също е русенец и е на 69 години. Неговото име Теодор Пеев. Клубът в крайдунавския град включва над 100 члена, като най-многобройна е групата на т.нар. „вълчета“, т.е. на децата между 6 и 11 години. Те се над 50. В национален мащаб скаутите наброяват 500. В последните години русенските скаути са участвали в многобройни международни инициативи. Например на олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година като доброволци са участвали двама българи. Един от тях е бил русенецът Борислав Попов, който сега е студент втори курс в Манчестър. Участник от Русе е имало и в световното джамборе в Невада през 2019 година, където са се събрали над 48 000 души от цял свят.

Тази година страна ни отбелязва и 110 години от запалването на искрата на скаутското движение, което се е случило още през далечната 1911 година. Това се оказва, че е само четири години след създаването на движението в Англия. В днешно време организацията в страната е възстановена през 1991 година, а догодина местният клуб ще отбележи 10 години от своето възстановяване, което е били на 12 октомври 2012 година.

Експозицията ще може да бъде разгледана до края на месец октомври в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. След това е планирано тя да посети градовете Смолян, Плевен и София.

Поздравителен адрес бе връчен и от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков, като на събитието присъства Лачезар Иванов, който е експерт в областта на спорта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов