Русенци се запознават с историята на часовника на Библиотеката

Този четвъртък /21 октомври/ от 18 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Сдружение „РусчукБГ“ ще представи официално проекта си „Градските часовници: Библиотеката“, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе.

Сдружението, чиито членове са Йовчо Стоянов, Илиян Илиев и Мирослав Манев, с помощта на Александър Първанов и Толя Чорбаджиева, отдавна има интерес към историята на часовниците в града.  Този в сградата на бившата Русенска Търговско-Индустриална Камара (днес Регионална библиотека „Л. Каравелов“) вече може да се похвали с издирена и описана история. Сдружението е успяло да се сдобие с нови факти за производителя, начина на придобиване, устройство, съпътстващи събития, исторически моменти, свързани личности, и др. Това е бил продължителен процес и в него са се включили Държавен архив – Русе, Централен държавен архив, както и информация от местния периодичен печат от 20-те години на миналия век. Допълването на тази част от историята на Русе има за цел да предизвика интереса и съпричастността на гражданите, особено на младите, към наследството и бъдещето на Русе. Мисията на Сдружение „РусчукБГ” е показването на вдъхновяващи събития от историята, като пример за подражание и предмет на гордост.

Цялата история на „часовника на Библиотеката”, както е известен сред русенци, е описана в брошура, в която освен любопитната информация може да бъдат видяни и непоказвани досега фотографии. 

Предстои да бъдат организирани уроци за малките любознателни русенци, които ще се проведат в Регионалната библиотека „Л. Каравелов” и Регионалния исторически музей, в рамките на проект „Русезнание”. Съвместната им работа с „РусчукБГ” цели да превърне часовниковия механизъм в туристическа атракция.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен