Днес празнуват всички със "златни имена"

Животът

18-10-2021, 06:03

Автор:

Мария Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 10 000 русенци празнуват имен ден на Цветница

Света Злата Мъгленска е единствената българска светица, изобразена с носия

На 18 октомври Православната църква чества света великомъченица Злата Мъгленска и свети Лука. Празнуват всички, които носят "златни" имена.
На днешния ден, през 1795 г. е обесена Злата Мъгленска след зверски изтезания, заради отказа ѝ да приеме мохамеданството.

Злата имала още три сестри. Още от малка се отличавала с рядка красота, смиреност и непоклатима вяра в Господ. Според житието на светицата млад турчин я отвлякъл и поискал да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а след това я обесили.
По-късно Злата Мъгленска е канонизирана за светица. Днес тя е изобразена в малко храмове в страната, но там, където може да се види нейна икона, се отличава от всички останали, защото е единствената, облечена в национална носия.

Интересна е историята на храм "Св. вмчца Злата Мъгленска", който се намира в с. Прилеп. Сливенският Митрополит Иоаникий освещава храма на 18.10.2017 г., който носи името на Злата Мъгленска, убита в името на християнството. По предания, старият храм на Прилеп се е наричал „Св. преподобна Петка Търновска”. Когато преди години започва строежът на новата църква в селото, тя трябвало да носи същото име. Тогава свещеникът, който и до днес служи в храма на празници, сънувал странен сън. Явила му се светицата и му подала камък, който да „вгради“ в църквата. Заръчала да носи нейното име.

На този ден църквата почита и паметта на св. апостол и евангелист Лука.

Той е един от 70-те апостоли и автор на третото евангелие от четирите библейски книги от Новия завет (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство.
Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Христос, света Богородица и на апостолите Петър и Павел.
Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.
Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия