Четири "зелени коридора" за ваксини ще работят през следващата седмица

Животът

17-10-2021, 08:00

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Зелени коридори“ в областта ще има и през уикенда

Четири „зелени коридора“ за имунизация срещу Covid-19 ще работят през следващата седмица в Русенско. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Ваксинация без предварително записване на час ще се извършва в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла, Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе, в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35, както и в кабинет в магазин „Практикер“ на бул. „Липник“ 10. Навсякъде са осигурени достатъчно количества от наличните видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и еднодозовият препарат на „Янсен“. В Тубдиспансера всеки ден ще се поставят ваксините на „Пфайзер“, а в дните понеделник, сряда и петък имунизации ще могат да се правят и с „Янсен“. Препаратът на „Модерна“ ще бъде достъпен във вторник и четвъртък.

През делничните дни от следващата седмица от 08.30 до 16.30 часа ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, който е снабден и с трите споменати видове ваксини. Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. В „Практикер“ имунизации ще се правят всеки делничен ден от 11.00 до 15.00 часа. Припомняме, че на този етап се предвижда пунктът в „Практикер“ да функционира до 5 ноември, а ако се окаже, че е сред натоварените, то най-вероятно той ще продължи да работи и след това.  В Бяла и в пункта в „Практикер“ ще се прилагат ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилният имунизационен екип на беленската болница също ще продължи да работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Припомняме, че през утрешния ден три „зелени коридора“ за имунизация срещу Covid-19 ще работят в Русенско. Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни утре на две места в Русе и на едно в Бяла. Става дума за Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, където всеки в периода от 09.00 до 15.00 часа ще може да се имунизира с препарата на „Пфайзер“, както и в Медицински център – 1, по-известен като бившата Втора поликлиника, намираща се на ул. „Борисова“ 36. Там ще се прилага ваксината на „Пфайзер“ и еднодозовият препарат на „Янсен“ от 08.30 до 12.30 часа. Телефонът за връзка с лечебното заведение е 082/834-634. По традиция в многопрофилната болница „Юлия Вревска“ в Бяла „зеленият коридор“ ще работи от 10.00 до 14.00 часа както в събота, така и в неделя. Там също ще има възможност за избор между ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов