Отворени врати в Центъра за незрящи в Русе по повод Деня на белия бастун

Животът

16-10-2021, 10:57

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е Международен ден на белия бастун

По случай Международния ден на белия бастун, Съюзът на слепите отвори вратите на своя Център за незрящи /блок „Мадара“, ул. „Плиска“ 78/ за всички желаещи да се запознаят с начина им на живот и трудностите, пред които са изправени.

Центърът разполага с много помощно-технически средства за улеснение на хората с увредено или липсващо зрение. Брайлов буквар, часовник за слепи, различни видове игри и специални говорещи приложения са сред специалните помощници, които незрящите използват в ежедневието си. Със специализираните съоръжения и аксесоари се запозна и кметът на Русе Пенчо Милков, който поздрави лично членовете на Съюза на слепите за празника им. Той обеща да направи всичко възможно да заработи звуковата сигнализация на светофарите в града. Председателят на Регионалната организация на слепите в Русе Росица Маринова подчерта нуждата от облагородяване на пътната настилка пред Центъра, водеща до комплекс „Париж“, където е и сборният пункт на хората от Съюза. Обсъдени бяха и улеснения, за да могат незрящите да се ориентират по-добре, докато чакат градския транспорт.

Денят на белия бастун става официален международен празник през 1964 с резолюция на Конгреса на САЩ. През 1980 г. е почетен за първи път и в България от Съюза на слепите, които преди месец празнуваха 100-годишнината от създаването на организацията си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов