Гимназията по облекло ще развива модни иноватори в новия си STEM център

Днес в Професионалната гимназия по облекло в Русе бе открит Център за технологии в креативните индустрии, изграден по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Той е разположен в корпус до училището и е на стойност 330 000 лв., от които 30 000 са от самоучастие на училището, а останалите са държавна субсидия. В него ръка за ръка ще вървят практиката и експеримента, като ще се наблегне на проектно-базирани дейности.

Оборудвана е виртуална лаборатория с работни станции за 3D моделиране чрез стереоскопична проекция. Работните станции работят в комбинация с програмен продукт CAD/CАМ, който се използва от учениците и учителите в гимназията при разработване и прототипиране на различни 3D модели и дизайни. Пластмасата, която се използва за направата на 3D моделите, е от захарна тръстика и е биоразградима.

 „Бъдете иноватори, мечтатели, направете русенски модни линии и ни прославете не само като добри шивачи, а и като добри дизайнери, каквито сте“, обърна се към учениците на професионалната гимназия кметът Пенчо Милков.

На официалното откриване присъстваха министърът на икономиката д-р Даниела Везиева, д-р Мария Тодорова – директор Дирекция „Професионално образование“ на МОН, заместник-областният управител Синан Хебибов, ректорът на Русенския университет чл.кор. проф. дтн Христо Белоев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева и представители на шивашкия бранш в града, които от години си партнират с училището.

„Един от основните проблеми в страната ни в момента е липсата на кадри. Точно този тип центрове, които създават условия за тясно профилирани в конкретна индустрия научни разработки, са фокусът на следващия програмен период“, каза родената в Русе министър Везиева.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия