След пет месеца режат лентата на ферибота Русе - Гюргево

Животът

15-10-2021, 07:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва ремонт на фериботната площадка в Русе

Окръжният съвет в Гюргево е получил всички необходими разрешителни за стартиране на корабната линия между Гюргево и Русе. В ход са ремонтните дейности на сградите на институциите, които ще отговарят за сигурността и граничния контрол. Това стана ясно от проведена днес среща на областния управител Борислав Българинов и неговия заместник Синан Хебибов с префекта Анета Матей и заместник-председателя на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску. Започват и дейности по драгиране в румънския участък на реката. За България това не се налага, тъй като подобни действия вече са провеждани и няма нужда повече от такива. Представителите на румънската страна увериха Българинов, че правят всичко възможно фериботът да заработи в най-кратки срокове. Предварителните сметки сочат, че това ще може да се случи през март 2022 година. Идеята е символично първият курс на кораба да се състои на първи март.

Припомняме, че фериботът ще бъде ползван за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

По време на срещата бе обсъдена и възможността за възобновяване на транспортирането на камиони чрез жп превози. За целта обаче ще е необходим ремонт на железопътните платформи при нас, а в северната ни съседка ще трябва да се изградят нови.

Предстои и провеждане на среща с евродепутати от двете страни, на която ще бъде търсена подкрепа за изграждането на втори мост над Дунав именно в районна на Русе – Гюргево. Тя ще се проведе и в контекста на 20-ата годишнина от създаването на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, която ще бъде отбелязана догодина и по повод 15 години от членството на двете държави в ЕС. Сред дискутираните теми беше и партньорството в здравния сектор. Има идеи за провеждане на съвместни обучения и разкриване на лечебно заведение във съседно Гюргево от водещ световен бранд, но на този етап подробностите не са ясни. Срещата се осъществи с помощта на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)