Молебен и курбан за здраве отслужиха в Долна Студена на Петковден

Животът

14-10-2021, 14:41

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Петковден е - почитаме Света Петка Българска

От десетина години е възстановена традицията да се дава курбан за здраве на Петковден в Долна Студена. Жителите на населеното място стриктно спазват заветите и не пропускат празника на Света Параскева, която се е превърнала в закрилница на селото. „С всяка изминала година се увеличават дарителите, които искат да дадат своята лепта за курбана. Молебенът е не само за здраве на жителите, но и за берекет на земеделските стопани“, сподели кметът на Долна Студена Николай Стойчев.

След тържествения камбанен звън, който възвести началото на храмовия празник, десетки миряни се поклониха пред иконата на светицата и запалиха по свещичка на здраве. Службата премина при спазване на предписаните задължителни противоепидемични мерки. Гост на празника беше и кметът на община Ценово д-р Петър Петров.  Отец Славчо Николов – заместник митрополит във Великотърновската епархия, отслужи тържествена Света литургия. По време на богослужението отецът увлекателно разказа притчата за духовните подвизи на Света Петка Епиватска. Свещеникът освети приготвения курбан от жертвени животни както повелява традицията. В храма дойдоха и много именници, които почерпиха за здраве. Свещеникът поръси събралите се миряни със светена вода, като им пожела здраве и благоденствие.

Църквата „Света Петка“ в Долна Студена е построена през 1878 г. - в година, когато България се освобождава от турско робство. Вече тече кампания за събиране на средства, с които предстои да се извърши основен ремонт на храма.

Тържествен молебен за здраве беше отслужен и в църквата „Света Параскева“ в Ценово. Миряните, които се преклониха и почетоха благочестивите дела на светицата, бяха благословени да са живи и здрави.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов