Скаути откриват изложба, посветена на 110 години от движението в България

Животът

14-10-2021, 09:32

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

15 февруари: Международен ден на скаутите

Във връзка със 110-годишнината от запалването на искрата на скаутството в България, организацията на българските скаути ще представи изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  -  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“  в пет български града. Ще бъдат изложени повече от 60 издания на различни езици от цял свят на бестселъра на всички времена „Скаутство за момчета – наръчник за обучение в добро гражданство“ с автор – основателят на скаутското движение, сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до атмосферата на скаутството и да разберат защо то се е превърнало във водещо младежко движение по света. Ще научат повече за скаутските принципи, за  историята на движението и какво обединява повече от 60 милиона млади хора от 170 държави и автономни територии. Освен богатата колекция от издания на книгата, ще бъдат представени интересни факти за скаутството в България, колекции от скаутски връзки, значки, нашивки и други съкровища, събирани от малки и големи скаути от страната. 

„Скаутство за момчета“ е книга за обучението на скаутите, публикувана в различни издания от 1908 г. Ранните издания са написани и илюстрирани от Робърт Баден-Пауъл, а по-късните издания са допълвани и от други автори. За съжаление този бестселър до момента не е превеждан и издаван в България. Организация на българските скаути стартира кампания за набиране на средства за превода и издаването на книгата на български език. Всеки, който желае да подкрепи това начинание може да помогне, като дари малка сума по сметка на ОБС в Банка ДСК: BG55STSA93000026658774 с уточнение, че дарението е за издаване на книгата „Скаутство за момчета“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на на г-н Бертуин Люсенбург -  колекционер, изследовател на творчеството на Бейдън-Пауъл и автор на книгата „Скаутство за момчета" по целия свят “, която бе представена на специално  събитие по време на 42-та Световна скаутска конференция. Книгата включва предговор от внука на автора -  Майкъл Бейдън-Пауъл, от Ахмад Алхендави (Генерален секретар на Световната организация на скаутското движение, WOSM) и от Волтър Цилвенберг (Международен комисар на скаутите на Нидерландия) и може да бъде поръчана чрез уебсайта www.scoutingforboysroundtheworld.org с ISBN номер 978-90-828615-0-1.

Проектът „Скаутство за момчета“ по целия свят (Scouting for Boys ‘round the world’) предоставя информация за книгата на Бейдън-Пауъл  „Скаутство за момчета: Наръчник за обучение по добро гражданство“(1908), която повече от век след публикуването си  продължава да вдъхновява скаутите по всички краища на света. На 22 февруари 2011 г. стартира уебсайтът www.scoutingforboysroundtheworld.org. Този уебсайт предоставя информация за изданията на „Скаутство за момчета“ по целия свят“ и дава възможност за качване на информация за нови и неизвестни издания, освен това  включва публична база данни с подробен преглед на всички английски и чуждестранни издания. Досега са открити и изброени повече от 450 издания в над 60 държави на почти 50 различни езика.

Проектът „Скаутство за момчета“ по целия свят“ е доброволчески, и е иницииран и координиран от г-н Бертуин Люсенбург, член на Организацията на скаутите на Нидерландия, с ентусиазираната подкрепа на много скаути – доброволци от цял свят. Веднага след първото представяне на книгата му пред международна публика  „Скаутство за момчета“ по целия свят“ тръгва на турне с изложби в различни градове на България през есента на 2021г. След откриването във Варна, изложбата ще бъде представена в Русе, Смолян, Плевен и София.

В Русе изложбата ще бъде открита на 20 октомври, от 18:00 часа, в Регионална  библиотека "Любен Каравелов" от г-н Слав Гиндянов - президент на Организацията на българските скаути. Русенци и гостите на града ще имат възможност да я посетят и да научат повече за скаутското движение до края на месец октомври. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)