Районна прокуратура - Русе разследва пожара в COVID отделение

Във връзка с информация за възникнал в ранните часове на 13.10.2021 г. пожар в Ковид - отделение на УМБАЛ „Медика“ - Русе, Районна прокуратура - Русе уведоми, че по случая е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление по чл.331, ал.1 от НК - причиняване на пожар по непредпазливост, който е представлявал опасност за живота на други хора.

Разследването се провежда от разследващ полицай от ОД на МВР – Русе. На мястото на произшествието е извършен оглед. Разпитани са и свидетели. Осигурени са необходимите мерки за безопасност на участниците в следствените действия. Предстои назначаване на пожаро-технически, технически, ценови и медицински експертизи.

За престъплението, за което е образувано досъдебното производство, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Русе.

Наред с това, Административният отдел на Окръжна прокуратура – Русе също се е самосезирал по случая. Възложена е проверка, при която са изискани правилника за вътрешния ред в Отделението на болницата и останалите документи, касаещи контрола на вещите, които могат да внасят настанените на лечение пациенти. При необходимост ще бъдат дадени конкретни предписания за повишаване на контрола с оглед недопускане внасянето на вещи, които могат да предизвикат запалване.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)