Близо 93% от жителите на Русе са се преброили

197 548 лица от област Русе или 92.86% от броя на жителите на региона към края на миналата година са се включили в 18-ото за страната преброяване на населението и жилищния фонд. Това нарежда региона на второ място в страната по активност веднага след Кюстендил. С минимална разлика челната петица се допълва още Враца, Перник с по 92.79% и Пловдив от 92%. Новината стана ясна от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и директора на Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе. 38% от преброилите се в областта са предпочели да го направят електронно, а 62% или 122 442 човека са се преброили на хартия.

Най-активни се оказват жителите на община Русе, където преброилите се са 148 292 човека или 96.4%. Най-малко като процентно съотношение към общия брой на населението са се преброилите в община Сливо поле – 77,6%. Там са се преброили 7 775 души от общо 10 017 жители. В челната тройка по активност влизат още Борово и Две могили съответно с 90.1 и 87.1 процента преброили се. В Бяла преброилите се са 86.5%, във Ветово – 85.4%, в Ценово – 79.9% и в Иваново – 79.8%.

Представените по-горе данни са към 10-и този месец, включително. Част от информацията е по предварителни данни на контрольорите. В края на ноември или началото на декември ще бъдат обявени първите официални данни след обработка на списъците на контрольорите.

Резултатите ще съдържат брой население, възрастова структура, брой домакинства, брой жилищни сгради и брой жилища по населени места.

Ако някой не е успял да си предаде електронния код, информацията ще бъде отразена служебно и няма да се налага глоба на съответното лице. На практика всеки преброил се електронно е отразен в информационната система и няма необходимост от допълнителни действия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов