Двудневен форум „С грижа за възрастните хора за активно дълголетие“ откриха в Русенския университет

Животът

10-10-2021, 09:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК започва раздаването на продукти на уязвими хора

Втори обществен форум на тема „С грижа за възрастните хора за активно дълголетие“ с международно участие се проведе в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Организатори на събитието са Областният съвет на Българския червен кръст и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Форумът се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Пенчо Милков и по идея на възрастните доброволци на БЧК-Русе, активно ангажирани в Ресурсния център за подкрепа на възрастни хора. Чрез видеовръзка взеха участие ректорът на РУ „Ангел Кънчев” чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на Областния съвет на БЧК-Русе доц. д-р Стефко Бурджиев.

Проявата бе открита от директора на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова, а сред официалните гости на откриването бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков, Катя Петрова, началник отдел „Социални дейности“, Красимира Маринова, председател на пенсионерски клуб „Калина“-Русе, както и  представители и членове на Областния съвет на БЧК-Русе.

В своето приветствие кметът Пенчо Милков сподели, че хората от третата възраст са едни от най-активните в грижата за наследството и традициите ни, които са неизменна част от националното ни самосъзнание.

„Знам резултатите от първия форум, който се състоя през 2017 г., и в дейността си като народен представител съм предложил немалка част от тях при обсъжданията на Законопроекта за защита на правата и интересите на възрастните хора“, подчерта кметът на Русе. Според него такъв закон е необходимо да бъде съобразен с потребностите на хората от третата възраст.

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев изрази увереност, че подобно събитие ще окаже положително влияние за превенция на социалното изключване и оказване на съдействие за активно дълголетие на възрастните хора.

Поздравления бяха получени и от националното ръководство на БЧК - от академик Христо Григоров и проф. Красимир Гигов, както и от заместник-министъра на МТСП Надя Клисурска.

Целта на проявата е популяризиране на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България /2019-2030 г./ и споделяне на положителен опит и практики, осъществени от възрастните хора, у нас и в чужбина. Очакванията на организаторите са да бъдат обсъдени и нови идеи, както и препоръки към институциите и обществото, за да бъде подобрен животът на хората от третата възраст и използван техния потенциал като ценен ресурс.

Форумът се провежда на 8 и 9 октомври от 10:00 до 14:00 часа в зала „Сименс“ на Русенския университет.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)