Община Русе готова да въведе стандарт за отчетност и интегритет на местната власт

Животът

08-10-2021, 10:43

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Русе има готовност да кандидатства за доизграждане на кейовата стена

Кметът на Русе Пенчо Милков е готов да въведе Стандарт за отчетност и интегритет на местната власт в Община Русе. Това заяви той пред правните експерти от Антикорупционния фонд. Посещението им бе в отговор на поканата, която кметът отправи през август до различни организации за свобода на словото и борба с корупцията.

Стандартът е изработен от неправителствената организация и представя добрите практики, които правят една община прозрачна, подобряват отчетността ѝ и стимулират гражданското участие. Изработен е и наръчник за прилагането на тези практики.

„Без да сме наясно, че сте създали такъв стандарт, до голяма степен с екипа ми вече прилагаме някои от цитираните от вас добри практики и сме напълно отворени да въведем още такива“, каза Пенчо Милков.

Той разказа за част от промените, които внася при управлението си. Обществените поръчки протичат изцяло в електронна среда, което ги прави достъпни за проверка от гражданите всеки момент. Кметът на Русе подчерта, че той и екипът от заместници държат да се поддържа конкурентният принцип и в процедурите да участват максимален брой фирми, с което  цените за обществените услуги доказано падат.

„От 1,90 лв. за пръскане срещу комари на декар цената падна под 0,90 лв.“, бе един от многото примери, които посочи кметът.

Той сподели и за предоставения достъп на гражданите до деловодната система на местната администрация, с чиято помощ те проследяват в реално време развитието по сигналите си, както и за ежеседмичните отчети, които се публикуват на сайта на общината и в социалните мрежи, за да са по-близо до хората.

„Търсим и каним русенци на обществени обсъждания, публикуваме ежедневно информация, но гражданите трябва да са още по-активни“, категоричен бе Милков.

Двете страни се съгласиха, че е абсолютно необходимо институциите да работят повече за спечелването на доверието на хората, а стандартът може да спомогне за това.

„Затова създадохме и Постоянната комисия за взаимодействие с гражданското общество, както и настоявам Русе да има свой омбудсман. Трябва да използваме всички канали за комуникация с хората“, каза още кметът Пенчо Милков. 

Русе е първата от общините, които фондът посещава, за да провери готовността да приложат Стандарта за отчетност и интегритет като етичен кодекс и след решение на Общинския съвет той да стане част от местното законодателство.

В края на срещата кметът покани представителите на Антикорупционния фонд да се включват в сесията на местния парламент, за да разкажат на общинските съветници значението на документа и прилагането му не само на хартия, а като начин на мислене и работа в местната власт.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов