Стартира подготовката на първия Регионален турнир по скално катерене „Иван Томов“

Алпийският клуб към Туристическо дружество “Приста“ Русе започна изпълнението на проект “Регионален турнир по скално катерене за купата „Иван Томов“, финансиран от Общинска фондация „Русе- град на свободни дух“. Над 20 русенски деца и младежи се включиха в първите две тренировки на скалите край хижа Алпинист в село Басарбово.

Участниците в заниманията се подготвят за първия Регионален турнир по скално катерене, който ще носи името на известния русенски алпинист. Предвижда се състезанието да се проведе на 17 октомври и в него да вземат участие деца и младежи от Североизточна България. 

В тренировката взеха участие и родители, а по-активните деца подобриха уменията си и си поставиха нови цели. Заниманията се водят от опитни катерачи - алпинистите Теодор Кисимов и Георги Георгиев. Следващите тренировки са планирани за предстоящите уикенди при подходящо време.

Целта на проекта е да засили интереса на децата от Русе към скалното катерене като към възможност за активен начин на живот. Ще бъде отдадена почит на една от емблематичните за най-големия дунавски град личности - Иван Томов. Алпинистът загина ден след като покори връх Лхотце и е вторият българин след Христо Проданов, който успя да изкачи 8 000 метра без кислород. В негова памет и по инициатива на Алпийския клуб към Туристическо дружество “Приста“ в СУЕЕ „Св. Константин Кирил – Философ“ ще се проведе беседа с ученици, посветена на бележития русенец, който е и възпитаник на училището.

 

*Снимки: Весел Веселинов – Жълтия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов