13 военни паметника в Русенско се нуждаят от спешен ремонт

Животът

06-10-2021, 06:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стряскаща тенденция: С по 3000 души на година се топи област Русе

Шест общини от област Русе предложиха за ремонт общо 13 военни паметника. Стойността на ремонтните дейности възлиза на 29 878 лв. Това стана ясно от проведено по-рано през деня заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия за военните паметници, което бе водено от областния управител Борислав Българинов и неговия заместник д-р Стефка Караколева. От Министерството на отбраната обаче обявиха, че приоритет при финансирането ще бъде даден само на паметници, които са свързани с Балканската война. Поводът е, че скоро ще бъде сформиран инициативен комитет, който ще отговаря на национално ниво за предстоящите тържества по случай отбелязването на 110-ата годишнина от събитието. Освен това се оказва, че от София поставят лимит на средствата за всяка област до максимум 10 000 лева, като същевременно не изключват опцията за преразпределение на средствата между регионите, в случай че такива останат и пълният размер на сумата не бъде използван от всяка от 28-те области в страната. Така бройката на допустимите паметници в Русеснко рязко спадна до осем, а очакваната стойност на ремонтите 22 762 лева. Припомняме, че съгласно нормативните уредби всяка община е задължена сама да се грижи за военните паметници на нейната територия, като това, разбира се, не изключва помощ от държавата.

Най-голямата община в Русенско предлага да се извърши почистване и реновиране на паметниците на загиналите в Балканската и Първата световна войни в гр. Мартен и село Николово, като съответно необходимите средства са в размер на 2500 и 1500 лева. Поне на този етап се очаква приоритет да бъде даден на паметника в Мартен. От Две могили и Ценово остана по едно предложение. Става дума за почистване, импрегниране, възстановяване на изтрити надписи и укрепване на основата на паметника в село Кацелово, издигнат в памет на загиналите за родината в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, както и за освежаване и почистване на надписите на Мемориала на загиналите във войните от Ценово. Необходимата сума за двата паметника е в размер на малко над 8 400 лева. От община Сливо поле искат да извършат цялостна консервация и почистване на боя от колоните на паметника на загиналите за родината в село Голямо Враново, както и да се направи шпакловане, боядисване и облицоване с гранитогрес на паметника на далите живота си жители от Малко Враново в Балканската и Междусъюзническата война. Прогнозната стойност на необходимите финансови средства е малко над 4 900 лева. Във Ветовско пък предвиждат за 3700 лева да почистят цялостно паметника в памет на убитите в периода 1885 – 1918 година, както и да възстановят липсващ елемент от него. С други 1659 лева ще се почисти и облицова с гарнитогрес паметника на загиналите в Балканската и Първата световна война в гр. Ветово.

Припомняме, че в региона има 94 военни паметника, като най-много се оказват в община Иваново – 17. Сред идеите на Българинов е да се работи активно и за развитието и на този вид туризъм, тъй като все повече млади хора проявяват интерес към родната история.

Две общини не бяха предложили паметници за реновиране. Това са Борово и Иваново, като от Бяла имаха предложение за ремонт на два паметника в селата Копривец и Полско Косово на обща стойност от 3662 лева. По-конкретно става дума за паметниците на загиналите в Руско-турската война и в Отечествената.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов