Общинските приюти се обединиха в навечерието на Международния ден за защита на животните

Животът

04-10-2021, 16:03

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици дариха храна за кучетата от общинския приют в Шемшево

В навечерието на Международния ден за защита на животните 4 октомври управителят на общинския приют за животни в Русе Жени Попова се включи във Втората работна среща на общинските приюти за безстопанствени животни в страната. Тя се организира от Община Пловдив с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивското киноложко дружество.

 Участие в нея взеха ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, и Тракийския университет – Стара Загора.

На срещата бе излъчен инициативен комитет, който се ангажира в рамките на месец октомври да проучи готовността на общините и да подготви учредителните документи за създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения, да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките, свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета.

На срещата бяха представени редица добри практики от дейностите на приютите в България, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета. Споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места. Дискутирани бяха и законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях.

В изпълнение на Програмата за намаляване популацията на бездомните кучета на Община Русе през септември в Общинския приют за безстопанствени животни са настанени 91 животни, сред които и 5 котки. За периода са кастрирани 35 кучета и 5 котки. Няма върнати по надзор.

Осиновени са 35 животни - в България 21 кучета и 4 котки, а в Германия - 10 кучета.

От началото на годината в приюта са настанени общо 766 кучета и котки, от тях са осиновени 480 и са кастрирани 289 животни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов