Световни премиери белязаха 60-тото издание на ММД

Животът

04-10-2021, 13:31

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евгени Станимиров представи фотоизложбата си „ММД през обектива”

Забележителен бе завършекът на тазгодишното 60-о издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Вчера вечерта в емблематичното за русенци Доходно здание бе представена световната премиера на Концерта за цигулка, написан от Емил Табаков специално за Русенския фестивален оркестър и цигуларя Светлин Русев. Заедно с множеството русенци и гости на града на събитието присъства и областният управител Борислав Българинов. „Мартенски музикални дни са запазена емблема на Русе пред световната общност. Това е едно уникално събитие, за което мога да кажа, че няма аналог. Въпросът, който трябва да си поставим като управници, е как да превърнем този град и региона в притегателно място за всякакъв вид култура и то най-вече насочен към младата аудитория. Уверявам ви, че екипът на Областна администрация – Русе работи по този въпрос и скоро време ще има осезаеми резултати. Иска ми се Русе да си възвърне онзи елитарен дух от началото на XX век и тук наистина да се създава култура, уникална и неповторима. “, коментира той.

Гостите на събитието имаха възможността да се насладят на изпълнението на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова като солист на Русенския фестивален оркестър с прочутите и изключително трудно изпълними „Четири последни песни“ на Рихард Щраус. Програмата включваше и Adagietto из Пета симфония от Густав Малер. Интересен факт, засвидетелстващ ролята на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, че от общо 71 музиканти на снощното събитие, 52-ма са възпитаници на школото.

В рамките на 17 дни в най-големия крайдунавски град в България бяха представени 18 концерта. Сред тях имаше световни премиери като освен снощната бе и тази по време на концерта на Ансамбъл „MUSICA NOVA” и по-конкретно на Божидар Спасов и Симеон Пиронков, български автори, живеещи в чужбина, но специално присъствали на събитието. Сред дебютите могат да се споменат тези на Люка Дебарг, който представи по неповторим начин произведения на Бах, Шуман, Скрябин и Форе, на Орелиен Паскал, който пък имаше възможността да открие фестивала с Концерт за чело № 1 на Шостакович и Фантастична симфония, оп. 14 на Берлиоз, както и на струнен квартет “JERUSALEM”.

По-рано през деня Българинов се срещна и с генералния директор на БТА Кирил Вълчев. Двамата обсъдиха възможността за разширяване на сътрудничеството между двете институции, като най-вероятно то ще се изразява в борбата с фалшивите новини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов