Откриха национален пресклуб на БТА в Русе

Животът

03-10-2021, 17:01

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БТА ще организира Световната среща на българските медии в Рилския манастир

Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция бе открит днес в Русе. Той се намира в емблематичната сграда на някогашното акционерно спестовно дружество „Гирдап“, което е и първата частна банка в България, основана през далечната 1881 година. Намира се в центъра на града, на ул. „Райко Даскалов“ 2, в непосредствена близост до Съдебната палата. Любимо място е за среща на русенци, наричано често „Часовникът“.

БТА вече разполага със 17 пресклуба в България – освен в Русе, медийни средища на агенцията има в София, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, както и два в чужбина – в Босилеград, Сърбия, и в Тараклия, Молдова. Пресклубът бе осветен лично от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Той добави още, че вярва, че безпристраността на русенските журналисти ще продължи да бъде отличителна черта за всеки един от тях и им пожела дръзновение, както и да помагат на обществото и да бдят за нещата, които трябва да бъдат променени. На знаковото събитие присъстваха множество журналисити, както и зам.областният управител Синан Хабибов, кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Кметът Милков изрази надежда, че пресклубът ще бъде място на вярното и свободно слово, а Кирил Вълчев припомни някои исторически факти както за дейността на агенцията в най-големия крайдунавски град в страната, така и за хората, работили в нея през годините.

В началото на събитието присъстващите имаха възможност да се насладят и на кратък музикален поздрав от трима възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, а именно Вероника Илиева, Мариян Петков и Преслав Ламбрев.

БТА присъства в Русе от средата на миналия век, но досега не е имала пресклуб. Пресклубовете са част от политиката на агенцията, обединена под марката „Национален пресклуб БТА“. Те са предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език – и в чужбина. Целта на генералния директор на БТА Кирил Вълчев е да има пресклуб във всеки областен град в страната. Плановете на агенцията включват превръщането на пресклубовете и в място за обмяна на професионален опит между представителите на различните медии в съответния град с редовни срещи, както и за обучения за повишаване на квалификацията на журналисти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов