150 вакантни длъжности за срочна служба в доброволния резерв

Животът

03-10-2021, 10:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проведе се заседание на областната комисия "Военни паметници"

Започва първият прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв. Това стана ясно от проведен по-рано през деня разговор между заместник областния управител на Русе Синан Хебибов и заместник-началника на Военното окръжие подполковник Васил Петров. Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов от 27 септември тази година са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв – 120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в град Велико Търново и 30 от тях – във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Кандидатите подават писмени заявления чрез военните окръжия, като тези с постоянен адрес в област Русе могат да подават документи всеки делничен ден от 08.30 до 16.30 часа във Военно окръжие I степен – Русе, намиращо се на ул. „Княжеска” № 8. Крайният срок за кандидатстване е 22 октомври. Заявленията трябва да бъдат придружени и от всички изискуеми документи, упоменати в заповедта на министър Панайотов, която може да бъде прочетена на следния уеб адрес: https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2021/20210927_OX857.pdf.

Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани до 40-годишна възраст, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие. Комисия извършва подбора на кандидатите, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за служба в доброволния резерв. Срочната служба в доброволния резерв включва последователно преминаване през следните три етапа – начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. За времето на срочната служба в доброволния резерв резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание. След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв, българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба, ако отговарят на изискванията.

Съгласно заповедта на министъра, срочната служба в доброволния резерв ще започне от 10 януари 2022 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов