Заседналият кораб край Камен бряг потъва (Видео)

Министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че заседналият кораб край Камен бряг потъва, за което са допринесли силният вятър и високите вълни.

"Състоянието на кораба стана критично, установено е, че в хамбара се пълни вода и кораба потъва. Наш приоритет е запазването на човешкия живот, действахме превантивно и изградихме съоръжение, за да може екипажа да бъде евакуиран", заяви Христо Алексиев.

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълните били по 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

Относно товара на кораба министър Алексиев обясни, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност това не е опасен товар. Заради това държавата не можело да реагира по-бързо в ситуацията.

"Задържането на кораба на първия ден от инцидента ще се възприеме като враждебен акт от страна на държавата и груба намеса в търговски отношения. Държавата трябва да действа адекватно, не като пиратска”, каза Алексиев. допълвайки, че следи ситуацията от първия ден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов