Русе и Гюргево ще си партнират в сферата на високите технологии

Животът

01-10-2021, 09:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лукс и високи технологии на „Природа, Лов, Риболов 2017“

Русе и Гюргево ще разширяват сътрудничеството си в сферата на икономиката, високите технологии и културата. Това стана ясно от поредната среща между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну. До края на годината се предвижда в Русе да се проведе международен икономически форум, на който да бъдат представени възможностите за развитие на бизнес в двата региона. Най-вероятно той ще бъде под патронажа на Българинов и на министъра на икономиката Даниела Везиева. Очакванията са да бъдат привлечени стартъпи в сектора на дигиталната трансформация както и вече утвърдени фирми на пазара. За съжаление на този етап още е рано да се каже в какво точно биха били профилирани фирмите, които има шанс да стъпят на родна земя след средата на 2022-а.  Според Българинов регионът има този капацитет най-вече поради отлично подготвените кадри в сферата на компютърните технологии и телекомуникациите. Не по-малко значение той отдава и на добрата инфраструктура, както и на възможностите за допълнителна квалификация, предлагани от Русенския университет. Разбира се, ще се търсят и инвеститори от други браншове.

Колкото до културата, то се предвижда осъществяването на 3D арт инсталации на любими за русенци места като централната градска част, кея и Парка на младежта, а също и в други градове от региона. Най-рано това ще може да стане чак през следващото лято. Обмислят и възможности за различни спектакли, които да бъдат уникални за целия трансграничен регион и дори да се окажат атракция за туристи не само от двете държави, но и от други европейски дестинации.

Срещата се проведе в рамките на провелото се по-рано през деня годишно събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Нейният изпълнителен директор Лили Ганчева отчете, че независимо от ограниченията, породени от пандемичната обстановка, взаимоотношенията между Русе и Гюргево не са прекъсвали в нито една сфера. Тя лично е съдействала за реализирането на повече от 10 стратегически проекта в региона в различни сфери, като инфраструктура, култура и управление на кризисни ситуации. През изминалата година тя неуморно осъществяваше контакти между всички институции от двете страни на река Дунав, имащи отношение към борбата с разпространението на Covid-19. Благодарение на нея се провежда и адекватно наземно и авио третиране срещу комари по поречието на Дунав. Не са малко и проведените срещи между представители на водещи фирми от цялата страна с румънски предприемачи с цел развитие на двустранните бизнес отношения. Най-вече говорим за фирми с сферата на хранително-вкусовата промишленост. Множество са и реализираните културни проекти – изложби, представяне на спектакли, както и провеждане на обучителни семинари.

По време на заседанието областният управител на Русе Борислав Българинов символично предаде председателството на Асоциацията. Припомняме, че до сега тя бе оглавявана от него, но днес постът ще се заема от председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну. „Смятам, че Русе и Гюргево ще продължат да бъдат давани за пример в трансграничното развитие и се надявам да запазим стремежа на управниците в двата региона да работят за общия просперитет. Съжалявам, че до момента са пропуснати толкова много възможности. Надявам се в бъдеще тази грешка да не се повтаря и да изградим наистина едно партньорство, основано на професионализма и желанието за промяна.“, коментира Българинов.

Изненада за присъстващите по време заседанието се оказа представянето на двуезична книга с девет приказки на румънския автор Петре Кръчун. Нейният превод е направен от Лили Ганчева и Виолета Фратева.

На събитието присъстваха още заместник областният управител на Русе Синан Хебибов, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Румъния Ивайло Маринов, както и Аурелия Домнициану, която е първи секретар в посолството на Румъния в София, както и представители на местни и държавни институции от България и Румъния.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов