Реконструирането на бул. „Тутракан“ сред най-знаковите проекти между Русе и Гюргево

По-зелен, по-безопасен, по-добре свързан и по-технологично развит – това са само част от целите, които си поставят България и Румъния за развитието на трансграничния регион до 2027 година. От 2015-а насам са финансирани 172 проекта, от които 55 са все още в изпълнение, но до края на 2023-а ще трябва и те да бъдат напълно завършени. Най-много проекти понастоящем са реализирани в сферата на екологията и културното развитие – 70. Благодарение на тях са създадени 78 интегрирани туристически продукта и над 40 стратегии в тази област. Не малка част от тях са свързани и с координацията на дейностите в защитени територии като НАТУРА 2000. Работи се и по 21 инфраструткруни проекта за близо 130 милиона евро. Ремонтирани са 60 километра пътища, а също се отчита и значително подобряване на сигурността на водния транспорт. Специално внимание се отделя и на защитата на населението при кризисни ситуации. 28 са проектите от подобен род, като са сключени 10 споразумения за ранно предупреждение и реагиране при аварии и бедствия. Активно се е работило и за насърчаване на трансграничните обучения и провеждането на трудови борси. Около 19 000 души от двете страни на река Дунав са участвали в съвместни обучения и мероприятия, целящи насърчаване на заетостта. Други 9 000 пък са били част от обучителни семинари.

Данните бяха представени по време на провелата се годишна конференция на Програмата Interreg V-A Румъния – България. В нея участваха представители на Областна администрация – Русе, Община Русе, както и на множество неправителствени организации. Ръководството на Областната управа в крайдунавския град продължава да работи за развитието на двустранните отношения не само в сферата на икономиката, но и в тази на културата, съобщиха от администрацият. През следващия програмен период се очаква да се насърчава разработването на проекти, свързани с намаляване на въглеродните емисии, образованието, науката, инфраструктурата, както и управлението на кризисни ситуации.

Колкото до трансграничния регион Русе – Гюргево може да се посочи, че сред най-знаковите проекти са реконструирането на бул. „Тутракан“ по предходната програма, както и изграждането на кейовата стена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов