Проф. Димитров: Библиотеката на университета е непокътната и там нямаме никакви щети

"Застрахован е покривът и днес застрахователите идват да направят първия оглед", заяви ректорът на МУ-Плевен

Библиотеката на университета е непокътната и там нямаме никакви щети. Имаме няколко материални щети в една от големите ни зали в университета, но щетите ще бъдат отстранени в следващите дни и се надявам до 10 дни да имаме възможност за присъствено обучение. Само покривът е пострадал, става дума за около 800 кв. м покривна част. За съжаление и водата, която е използвана за погасяване на пожара, на места е пробила и оттам са щетите на долните етажи. Това заяви в ефира на Нова телевизия ректорът на МУ – Плевен проф. Добромир Димитров.

По думите му причините се изясняват от следствените органи.

"Благодаря на Окръжната и Районната прокуратура, които много бързо се самосезираха. Има няколко предположения за причините за пожара. Най-вероятната причина е ремонтната дейност", заяви той.

"За следващите 48 часа Ректоратът ще е напълно затворен за студенти и служители. Ще имат възможност за достъп само служителите, които са на повикване. До края на седмицата и следващата седмица ще бъдем в онлайн обучение, за да подготвим максимално аудиториите за присъствено обучение“, каза още Димитров.

По думите му причините за инцидента ще се установяват, но не може да се говори за запалена цигара или нещо подобно.

"Получаваме много обаждания и съобщения за помощ, за което благодарим. Студентският съвет се активизира снощи и онлайн започна набирането на доброволци. Към момента има около 100 студенти, записани за днес и утре да помагат с разчистването. Застрахован е покривът и днес застрахователите идват да направят първия оглед. Нашето желание е максимално бързо да започнем възстановяването му. Днес ще свикам Стопанския отдел на университета, за да започнем подготовката на поръчка и да може в рамките на месец и половина – два да направим ремонт“, заяви Димитров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов