В Русе се проведе състезание по шахмат за хора с увреждания

Днес в Русе се проведе националното състезание по шахмат за хора с увреждания. Надпреварата за любители на древната игра се организира за първа година от спортен клуб „Олимп – спортът е равноспоставен“.

В състезанието се включиха 24 участници от Русе, София и Силистра. Турнирът се игра по швейцарска система – 5 партии по 25 минути всяка, като класирането се формира на база  на точките, събрани от всяка партия. Съдия на спортното събитие беше русенецът Ростислав Раев, който освен майстор на Световната шахматна федерация е и председател и треньор в клуб „Приста“.

В оспорваната среща се включиха не само хора с физически увреждания, но и такива със зрителни проблеми, за които бяха осигурени специални брайлови дъски за шах за незрящи. В турнира участваха и деца от ОУ „Олимпи Панов“, които с нескрит интерес се запознаха с правилата на шахматната игра.

След оспорвана битка първото място в националното състезание извоюва Илинка Дилкова от София, сребърния медал спечели Гюнай Кадемлиев от Ветово, бронзът отиде при председателя на клуб „Олимп – спортът е равнопоставен“ Георги Гаев, а на четвърто място се класира Теодор Ненов от Русе.

Турнирът по шахмат се осъществява с подкрепата на Община Русе и Областната администрация, присъстваха заместник-кметът Димитър Недев и заместник областният управител Синан Хебибов. „Нашето общество знае, че сте срещнали много трудности. Община Русе ще положи всички усилия да се ремонтират светофарите за незрящи и средата да бъде по-достъпна за вас“, обяви заместник-кметът.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен