Преброителите не трябва да искат лични документи

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис. Това бе уточнено в телефонен разговор между заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева и директора на Териториалното статистически бюро Диана Самхарадзе. Поводът са получени сигнали на национално ниво, че хора, които се представят за преброители, искат да се подписват декларации, нямащи нищо общо с 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в страната. На този етап не е известно в Русенско да се случвали подобни опити за измама.

От Националния статистически институт припомнят, че преброителите нямат право да изискват лична карта, шофьорска книжка или паспорт, или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако бъдете посетени от лице, което се представя за преброител и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. Маските им са сини и брандирани с Преброяване 2021. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Към момента са се преброили малко над 63 000 русенци, което е почти 30% от населението на областта към 31-и декември 2020-а. Областта остава на четвърто място в страната по относителен дял преброени лица.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)