Със серия концерти продължава фестивала "Мартенски музикални дни"

Русе Лайф

24-09-2021, 08:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евгени Станимиров представи фотоизложбата си „ММД през обектива”

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ продължава на 25 септември (събота) с Концерт на лауреатите от Международния конкурс „Франц Шуберт“ 2019. Събитието, което започва в 11:00 ч. в зала „Европа“, представя изпълнения на пианистите Радослав Чиколов, Георги Чиколов и Никола Богомилов, както и на сопраното Даниела Вангелова и мецосопраното Глория Кънева. Сред отличените участници в международния конкурс, които публиката ще чуе, е и Клавирното трио - Александър Зайранов (цигулка), Георги Михеев (виолончело) и Виктория Боянова (пиано).

Много стилна и изцяло романтична програма с творби от Брамс и  Менделсон предлагат по време на своето гостуване на фестивалната сцена Софийска филхармония, Маестро Найден Тодоров и големият български цигулар Минчо Минчев. Концертът, под мотото „Духът на Романтизма“, е на 25 септември (събота) от 19:00 ч. в Доходно здание.

„Непознатият Моцарт“ се нарича музикалният проект на русенския хор „Проф. Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров, който ще бъде представен на 26 септември (неделя) от 11:00 часа в зала „Европа“. Програмата включва малко познати и рядко изпълнявани хорови творби от В. А. Моцарт. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Община Русе.

На 26 септември (неделя), от 19:00 часа, в Доходно здание, е концертът „Love Music“ с участието на цигуларя Светлин Русев и южнокорейската пианистка Йоръм Сон, наричана от музикалната критика „месията на пианото“. Своя дебют в България тя прави именно на сцената на „Мартенски музикални дни“ през 2018 г. Русенската публика ще чуе двамата световноизвестни изпълнители в една завладяваща с постромантичната си чувствителност съвместна програма. Светлин Русев ще изпълни и 10 биса по желание на русенската публика.

Традиционно силно е и тазгодишното присъствие на Ансамбъл „Музика Нова“ под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов. На 27 септември (понеделник) от 19:00 ч. в зала „Европа“ музикантите от ансамбъла ще представят програма, която обещава да се превърне в специално фестивално събитие със серията от световни и български премиери на творби от емблематични фигури в европейската и българската музика като А. Виеру, Г. Устволская, Б. Спасов, С. Пиронков – син, А. Шнитке, А Веберн.

Основни медийни партньори на МФ „Мартенски музикални дни“ са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, Българска национална телевизия и Live7 TV.

Програма на фестивала: https://www.marchmusicdays.euСнимка на Деня

За честта на Варна! (видео)