Лауреат на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва дебютира на сцената на „Мартенски музикални дни“

Животът

22-09-2021, 07:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евгени Станимиров представи фотоизложбата си „ММД през обектива”

С „Концерт без оркестър“ на 23 септември (четвъртък) дебютира на русенска сцена младият френски пианист Люка Дебарг, който представя един разнообразен, но и добре изграден в стилистично отношение клавирен репертоар от Бах, през Шуман и Форе до Скрябин.

Невероятната дарба, артистична визия и творческа свобода на Люка Дебарг се проявява в изпълнението му на Международния конкурс Чайковски през 2015. За представянето на младия пианист музикалната критика отбелязва: „От посещението на Глен Гулд в Москва и победата на Ван Клайбърн на конкурса „Чайковски“ в „жегата“ на студената война, никога никой друг чуждестранен пианист не е предизвиквал такава истерична треска“. (Оливър Белами, The Huffington Post).     

Днес Люка е канен като изпълнител не само на рецитали, но и като солист на водещи оркестри в най-престижните зали по света, като тези на Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, Театъра на Шанз-Елизе и Парижката филхармония, Уигмор Хол и Роял Фестивал Хол в Лондон, Алте Опер във Франкфурт, Кьолнската филхармония, Сантъри Хол в Токио, концертните зали в Пекин, Шанхай, Тайпей, Сеул и разбира се, Голямата зала на консерваторията Чайковски в Москва, концертната зала на Марийнския театър в Санк-Петербург и Карнеги Хол в Ню Йорк. Участва няколко пъти и в летните фестивали на Ла Руж д’Антерон и Вербие.       

Сътрудничи редовно с артисти от класата на Валери Гергиев, Михаил Плетньов, Владимир Юровски, Андрей Борейко, Туган Сокиев, Владимир Спиваков и Бертран де Били. Изпълнява камерна музика с Гидон Кремер, Янин Янсен и Мартин Фрьост. 

Роден през 1990, Люка следва крайно неконвенционален път към успеха. След като открива класическата музика на 10 годишна възраст, бъдещият музикант започва да подхранва своята страст и любопитство с разнообразни творчески и интелектуални занимания, които включват изучаването на съвременни литературни и философски изследвания. Срещата му със знаменитата преподавателка по пиано Рена Шерешевская се оказва повратна точка: нейните възприятия и насоки вдъхновяват Люка, да се посвети на музиката професионално за цял живот.    

Страстен изпълнител с интегритет и зашеметяваща комуникативна сила, Люка Дебарг черпи вдъхновение за своето свирене от литературата, живописта, киното и джаза, като оформя силно персонална интерпретация на един внимателно подбран репертоар. Макар същинският репертоар за пиано да е в центъра на неговата кариера, той е запален изпълнител на творби от по-малко познати композитори като Карол Шимановски, Николай Метнер или Милош Магин.    

Люка посвещава голяма част от времето си за композиране и вече е създал около 20 творби за соло пиано и камерна музика. Сред тях са Orpheo – Концертино за пиано, ударни и струнен оркестър, чиято премиера е направена от Кремерата Балтика и клавирно трио, създадено под патронажа на фондация Louis Vuitton в Париж. Като постоянен гост-артист на Кремерата Балтика, Люка получава поръчка за написването на камерна опера.   

Пет от неговите албуми с музика от Скарлати, Бах, Бетовен, Шуберт, Шопен, Лист, Равел, Метнер и Шимановски са издадени от Sony Classical. Последният му запис, който е издаден в края на 2019 и представлява монументален албум в четири части в памет на Скарлати, получава адмирациите на Ню Йорк Таймс и е селектиран от NPR сред 10-те класически албума, които ни въвеждат в новото десетилетие.     

Пробивът на Люка на конкурса Чайковски е тема на документалния филм To Music, режисиран от Мартин Мирабел, продуциран от Bel Air Media и представен на Международния филмов фестивал в Биариц през 2018.

 

Програма на фестивала: https://www.marchmusicdays.eu

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)