До края на 2023 година ще се реши къде точно ще се намира Дунав мост 3

Животът

21-09-2021, 09:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българо-румънски консорциум избира мястото на новия Дунав мост 3

Подобряването на инфраструктурата, разработването на съвместни проекти за развитието на трансграничния регион Русе – Гюргево и реализирането на общи културни мероприятия бяха само част от темите, по които областният управител Борислав Българинов и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева говориха в ефира на една от най-гледаните телевизии в Румъния – Open TV.

Българинов заяви, че до края на 2023 година правителствата на България и Румъния трябва да решат къде точно ще се намира новият мост над река Дунав. По негови думи везните за сега са категорично наклонени към района на Русе и Гюргево. Подкрепа за това съоръжението да се построи тук е дадена от няколко министерства, включително и от служебния премиер Стефан Янев. Българинов обяснява необходимостта от изграждането на моста тук и с историческите предпоставки. „Още от римско време от тук е бил най-краткият път от Азия и Егея към Европа и обратно.“, коментира той. Според него изграденият мост между Видин и Калафат не е довел до облекчаване на трафика и е пример за взето управленско решение без детайлен анализ. Искане за това мостът да се намира тук има и от други областни управители, през чийто области преминава тежкотоварният трафик. Освен това изграждането на мост тук се интегрира напълно с правителствените приоритети за следващите години, като построяването на автомагистрала между Русе и Велико Търново и изграждането на тунели под Стара планина съответно към Гърция и Турция. Българинов посочи още, че започва активна работа и за изготвянето на идеен проект за изграждането на моста при Русе и Гюргево. Той ще се съставя паралелно от българска и румънска страна и в него ще бъдат представени всички необходими детайли, като точно място на строеж, височина, ширина и други технически спецификации. Очаква се подобен род дейност да допринесе за осигуряването на финансиране от Европейската комисия в максимално кратки срокове веднага след като има яснота по спецификациите на моста.

Бяха засегнати и други теми, свързани с организирането на съвместни изложби, както и разработването на проекти в различни сфери – като възобновяема енергетика, култура и подобряване на критичната инфраструктура.

Колкото до изявлението на Лили Ганчева, то бе обобщено, че нейната функция се изразява най-ярко в приемственост след всяка политическа промяна от двете страни на река Дунав. „Заедно сме по-успешни, особено когато има и приемственост и разбирателство.“, допълни още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов