Румънски пожари донесоха сажди в Русе

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и задушлива миризма получи областният управител Борислав Българинов през последните няколко дни от недоволни русенци. Най-много оплаквания, повече от 30, имаше в петък и през първия почивен ден. Разтревожени жители на града звъняха на областния управител и искаха да получат вярна информация за това какво се случва. Веднага той със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева проведе разговори както с Регионалната инспекция по околната среда и водите, така и с префекта на Гюргево Анета Матей. Причината за тормоза над жителите и гостите на крайдунавския град се оказа, че е трансгранична. Става дума за запалени стърнища около съседно Гюргево. Няколко са били огнищата през отиващата си вече седмица. Най-сериозните пожари са се разразили в местностите Хулубещи, Извоареле, Гогошари, Добрени и Хобаиа. Изгорели са над 316 декара предимно суха растителност, царевични масиви и тръстикови полета.

Всички компетентни институции от съседно Гюргево са запознати и предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, в това Анета Матей увери Българинов. Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“. Известни затруднения и съответно забавяне е възникнало при локализирането на огнищата. Българинов отправи настойчиво искане към румънската страна за навременно овладяване на подобен род ситуации и предприемане на необходимите мерки за борба и недопускане на умишленото палене на стърнищата. Той е категоричен, че ще сезира и други компетентни институции.

„Създават се различни комисии, излиза се с гръмки предложения, а резултат няма. Русенци продължават да са подложени на еко терор – независимо дали говорим за неприятни миризми от Гюргево или от източници в нашия град. Трябва да обединим усилията си да спрем тормоза.“, коментира още Българинов. За съжаление този проблем със замърсяването на въздуха от Румъния е трудно решим и ще трябва да се проведат разговори и на междуправителствено ниво.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)