Стартира ежегодния събор на русенските ловци

Животът

19-09-2021, 15:36

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Гостун се проведе традиционният землячески събор (снимки)

Откриха ежегодния събор на русенските ловци. Той се провежда в местността „Лагера“ в община Ветово и се организира от Сдружение ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“. В него членуват 1500 ловци от 38 дружини на територията на общините Русе, Иваново, Ветово и Сливо поле. Сред гостите на събитието бяха областният управител Борислав Българинов, неговият заместник Синан Хебибов, както и главният секретар на Областната администрация в крайдунавския град Симеон Иванов. „Желая ви вярна и сговорна дружина и нека мерникът ви винаги да е точен! Нека историите, които си разказвате да нямат край, а настроението да е винаги с вас! Успех из ловните полета, но бъдете отговорни и бдителни. Не забравяйте да носите винаги в сърцата си любовта към природата!“, каза областният управител Борислав Българинов. Той пожела на ловците още късмет и добри приятелства.

В приветствието си към дружините домакинът Пламен Цветков, който е председател на Сдружение ловно-рибарско дружество „Филип Тотю“, им пожела добра слука, да се радват и да се веселят. На събитието присъства и бившият председател на сдружението Стефан Стефанов, както и екс областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

Инициативата се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, а за посетителите бе предвидена богата програма. Тя включваше както викторина с различни въпроси в сферата на ловджийството, така и множество музикални и танцови поздрави. Освен типично традиционните народни песни, имаше и модерни танци. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и танцовите формации „Фламинго“ и „Фаворит“ от град Свищов.

Интересен факт е, че първият председател на сдружение „Филип Тотю“ е бил самият воевода, като русенската организация е сред основоположниците на националното дружество. Дори през 1927 година и през 1933-а националните събори са се провели в Русе.

Наградени бяха и призьорите от турнир по ловна стрелба, в който са участвали 25 дружини и четирима ветерани. На първо място бе класиран Николай Кулев от дружината в Ряхово. Сред ветераните първи стана Младен Лазаров от дружината в Бъзън. Почетната стълбичка бе допълнена още от Орхан Карамазов и Валери Гамазов съответно от дружините в Смирненски и Борисово.

Проведоха се и кулинарни надпревари, като наградата за най-добро барбекю отиде при ловно-рибарското дружество в Тръстеник, а най-вкусна рибена чорба се оказа, че правят в Красен. Първото място за вита баница бе получено от дружеството в Долно Абланово, а титлата за най-вкусна скара и риба спечелиха от Щръклево. Специална награда бе отредена и за рецептата на Никола Палежев от Красен за приготвяне на крехко агнешко. Най-смешният виц бе разказан от Десислав Николов от Николово.

Припомняме, че на 2 октомври предстои откриването на ловния сезон за дива свиня.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов