Русе посрещна ризата на Света Петка Българска

Областният управител на Русе Борислав Българинов и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум посрещнаха одеждата, лежала върху нетленното тяло на Света преподобна Параскева – Петка. На Българинов бе оказана честта да постави националния трикольор върху саркофага, с който бе докарана ризата на светицата. Той се поклони пред нея и се помоли за благото на жителите на региона. Множество са разказите за нейните изцелителни способности, дори се смята, че след молитва пред нейните мощи в град Яш, семейства са били дарявани с деца.

Припомняме, че ризата на Св. Петка бе донесена днес от северната ни съседка. Това стана възможно с благословията на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил и активното съдействие на българското посолство в Букурещ, като ескортът бе придружаван и от ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Румъния Ивайло Маринов. Ризата се дарява за благословение на манастира „Св. Петка“ в село Копривец. Такава риза беше подарена и преди две година на църквата „Св. Петка“ в Русе. За Петковден обаче все още не е ясно къде ще се намира одеждата – дали в манастира или в катедралния храм „Света Троица“. Решението ще бъде взето на по-късен етап от митрополит Наум.

Същевременно на гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ бяха посрещнати един тир и осем микробуса с 35 тона храна, която ще бъде раздадена от Русенската света митрополия на хора в нужда. Пратката включва картофи, брашно, захар и напитки. Те са дарение от председателя на Балканската търговска къща Ливиу Панделе и от Федерацията на превозвачите в публичния сектор в Румъния. Ивайло Маринов коментира, че това е добър пример за взаимодействието между бизнеса и религията.

В церемонията участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов