Общината: 20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите

Животът

16-09-2021, 14:36

Снимка:

Община Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна учебната година за всички училища и детски градини в община Русе

„Ще загубим, ако продължаваме да хвърляме отпадъците си до контейнерите“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков на среща с медиите днес. През тази година отчисленията към държавата за всеки тон депонирани отпадъци е 82 лв. Така само за 10 дни гражданите са загубили близо 20 хил. лв., тъй като битовите отпадъци, струпани около контейнерите, заедно с едрогабаритните отпадъци, се извозват и предават директно на Регионално депо - Русе за обезвреждане, а не в инсталацията за предварително третиране.

Кметът припомни още, че всеки от сивите съдове за смесени битови отпадъци се обслужва ежедневно от автоматизираната система на сметосъбиращите автомобили, а след това и от допълнителен камион за едрогабаритните отпадъци. В някои проблемни точки се налага и повторно обслужване.

Община Русе проследява всеки ден работата на изпълнителя „Нелсън Чистота“ чрез GPS устройства, разположени в сметоизвозващите автомобили. Задължение на служителите е и да събират изхвърлените извън контейнерите отпадъци, което също отнема време и с това забавя графика за почистване.

За 2021 г. до момента фирмата е санкционирана с 163 993 лв. за необслужване на контейнери, неспазване графика за сметосъбиране, допуснато разпиляване на отпадъци в прилежащите площи около съдовете, непредоставяне на съд и необслужени кошчета за дребни битови отпадъци.

„Въпреки контрола, който упражняваме, проблем с отпадъците има“, каза кметът.

Проверките на служителите често установяват, че контейнерите са празни, а гражданите изхвърлят около тях, вкл. своите строителни и едрогабаритни отпадъци. Милков припомни, че към момента русенци могат да предадат големите отпадъци на депото абсолютно безплатно, а строителните - в специализираната инсталация в местността „Под Ормана“.

Заместник-кметът Димитър Недев обясни, че в момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се очаква изграждането на 5 мобилни пункта за рециклиране на отпадъци от домакинствата в Русе, както и разполагането на контейнери за строителни отпадъци.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)