За успешна и безопасна учебна година

В навечерието на първия учебен ден, от директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Георги Кандев и кмета на Благоевград г-н Илко Стоянов бяха оповестени предприетите мерки за безопасна учебна година.

 С началото на новата учебна 2021/2022 година е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, чиято основна цел е гарантиране на сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.

От ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението през новата учебна година. Преди началото на учебните занятия, в районите на детските градини и училищата, както и в района на други сгради, в които се осъществява организирано обучение са извършени проверки на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, улично осветление, предпазни огради и пешеходни ограждения от висок или нисък тип за канализиране на пешеходните потоци, които не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места. Извършена е и проверка на обезопасеността на входовете на сградите, като се провеждат срещи с охранителите да следят за хора със съмнително поведение и действията, които трябва да предприемат, ако забележат противообществени прояви.

Още от първия учебен ден полицейското присъствие в районите на учебните заведения, рискови пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на градския транспорт ще е засилено. От полицейските патрули ще се следи за неправилно и рисково движение на деца по улиците, като също така те ще подпомагат и безопасното пресичане на пътното платно. При установяване на нарушения от страна на водачи на ППС ще се взимат незабавни мерки в съответствие със ЗДвП.

Служители на Пътна полиция при ОДМВР-Благоевград ще продължат изнасянето на беседи по безопасност на движението по пътищата през цялата учебна година.

За периода 01.06.2021 г. – 31.08.2021 г. на територията на област Благоевград са настъпили 25  ПТП с участието на деца. В тях убити са две, тежко ранени са 10 и леко ранени са 18 деца.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)