Повече първокласници в Русенско отчитат от РУО

Училищата и детските градини в Русенско са готови да посрещнат възпитаниците си за първия учебен ден. Изискванията на образователните и здравните власти се спазват и поне на този етап няма повод за притеснения. Това стана ясно от проведена среща между заместник областния управител на Русе д-р Стефка Караколева и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Днес се очаква училищния праг да престъпят общо 19 287 ученици, като за 1608 от тях ще е за първи път. Данните на РУО сочат, че през настоящата учебна година първокласниците са с над 100 повече спрямо предходната, когато те са били 1501. Увеличение в броя на децата, влизащи за първи път в класните стаи, има в почти всички общини от областта. Най-видимо това е в община Русе, където първокласниците през тази учебна година са със 70 повече или от 1170 за 2020/2021-а сега те са 1240. Община Ветово също регистрира положителна тенденция и там за първи път в час ще влязат 90 ученици, което е с 21 повече в сравнение с изминалата учебна година. Със шестнайсет повече или общо 80 са първокласниците в Бяла. Лек ръст се наблюдава и в общините Иваново, Две могили и Ценово, където първолаците са със шестима, трима и двама повече или общо 37, 54 и 22-ма. Изключение от тенденцията прави община Борово. Там първокласниците са намалели с десетима и днес за първи път в училище ще влязат 19 деца. В Сливо поле може да се кажи, че почти няма промяна и първокласниците са 66 спрямо 67 за миналата учебна година. Колкото до общия брой на учениците от първи до дванайсети клас в областта, най-много те са в община Русе – 15 619, а най-малко в Ценово – 179. Втори в класацията по брой ученици са Бяла с 1007, следвани от Ветово с 866, Две могили със 636, Сливо поле с 586, Иваново с 208 и Борово със 186. 

В официалните тържества по откриване на учебната година днес в Русе ще се включат двамата заместник областни управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов. Те ще посетят съответно ОУ „Олимпи Панов“ и ОУ „Отец Паисий“.

Припомняме, че още от утре 31 екипа за обхват от областта започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Идеята е по този начин повече деца да се завърнат в класните стаи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)