Спад в сигналите за произшествия отчитат пожарникарите в Русе

Животът

15-09-2021, 09:00

Снимка:

Област Русе

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пожари поради небрежност горяха в Кюстендилско

През следващата седмица се очаква сградата на Първа районна служба на пожарната в Русе да бъде официално открита. Това стана ясно от проведена среща между заместник областния управител Синан Хебибов и директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Валентин Красналиев. Сградата бе основно ремонтирана и всички помещения в нея цялостно преоборудвани, благодарение на реализирането на съвместен проект с Румъния, като за българската страна неговата стойност бе малко над 2.1 милиона евро. Сега сградата отговаря на най-съвременните европейски изисквания. Осигурени са три напълно независими източника за отопление – газ, електричество и соларни панели. Функционира и резервен генератор, а навсякъде работи и система за вентилация. Неуторизираният достъп до сградата е невъзможен, поради отличното ниво за средства за контрол на това кой влиза. Помислено е и за комфорта на огнеборците. Те имат нов физкултурен салон, столова и места за отдих.

Хебибов се запозна на място и с ежедневната дейност на пожарникарите от Русенско. Всеки ден над 30 души са готови да рискуват живота си във всеки един момент. От началото на годината те са реагирали на 803 сигнала за възникнали произшествия, което се оказва с 1/3 по-малко спрямо предходната. Най-често срещаните пожари са битовите, следвани от транспортните – съответно 46% и 29%. Добрата новина е обаче, че броят на пожарите възникнали в резултат на късо съединение и небрежност при боравене с открит огън е намалял. В известна степен това се дължи и на съвместната информационна кампания за недопускане на пожари на открито. За съжаление значително са се увеличили случаите на оказана помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия. От началото на годината досега те са 43, а за същия период през 2020-а са били 27. Подадените лъжливи сигнали са 40, но най-често те са добронамерени и става дума за заблудили се граждани. От януари 2021-а насам в областта при пожар е загинал един човек, а пострадалите са осем. Съпоставяйки данните с миналата година, тогава загиналите са били четирима, а пострадалите – 12.

Веднага след срещата Хебибов положи цветя пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари по случай утрешния професионален празник на огнеборците.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов