Три зелени коридора за ваксини в Русе и през следващата седмица

Три „зелени коридора“ за имунизация ще работят днес и през следващата седмица в Русенско, стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни днес до 16.30 часа в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35 в крайдунавския град, както и от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница „Юлия Вревска“. Същевременно в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ продължават да се извършват имунизации, като днес такава възможност за гражданите е осигурена до 15.00 часа. За поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване в Тубдиспансера, което може да стане на телефон: 082/ 813 – 903.

През утрешния ден свободно имунизации ще се извършват само в МБАЛ „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа.

През следващата седмица всеки делничен ден ще работят и трите споменати имунизационни пункта. Отново без предварително записване на час в периода от 08.30 сутрин до 16.30 часа всеки ще може да се ваксинира в изнесения кабинет пред ДКЦ-2, а между 12.00 и 18.00 часа тази възможност ще бъде осигурена в болницата в Бяла. Работното време на кабинета за имунизации в Белодробната болница остава от 09.00 до 16.00 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813 – 903.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и еднодозовият препарат на „Янсен“, като в Белодробната болница и МБАЛ „Юлия Вревска“ има възможност за ваксинация и с „Астра Зенека“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилен имунизационен екип на беленската болница също ще работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Справка в Единния информационен портал показва, че до момента в областта са извършени 67 356 имунизации, като повторна доза са получили 33 588 лица. Само през вчерашния ден са поставени над 340 дози от ваксините.