Българинов: Всеки един бизнес е важен за нас

Над 400 проверки за спазването на въведените противоепидемични мерки са направени за последната седмица в Русенско от контролните органи. Издадени са близо 70 предписания, както и един акт за административно нарушение. Ако не се изпълнят предписанията, то ще бъдат предприети допълнителни мерки.

„За нас като Областна администрация е важен всеки един бизнес, независимо дали е хотелиерски, ресторантьорски или някакъв друг, развиващ се в Русенско. Всяко мнение е ценно и се стремим да да се съобразим и да направим най-доброто за бизнеса и гражданите.“, коментира областният управител Борислав Българинов в ефира на „България в 60 минути“ по БНТ. Припомняме, че по-рано през деня той се срещна с протестиращи от хотелиерския и ресторантьорския бранш в региона и ги увери, че ще съдейства за подобряване на връзката между бизнеса и администрацията. След получаване на техните конкретни искания, той ще изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев, с което ще представи предложенията на недоволните граждани. Българинов увери, че ще има нови финансови мерки за подкрепа на бизнеса, които ще бъдат приложени и ще бъдат максимално широкообхватни, но те са свързани с актуализацията на бюджета. „Целта е всички работещи да бъдат защитени и ако се налага мерките ще бъдат променяни.“, допълни още Българинов.

Опасенията на представителите на тези браншове са, че хората ще останат без работа и ще изберат друго поприще за реализация. Това между другото се оказва и една от причините за наемане на все повече чужденци точно в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. „Мерките, които влязоха от днес не трябва да бъдат толкова строги. Въпреки всичко смятам, че хотелите и рестораните спазиха всичко необходимо, за да продължат да работят, но в момента те не могат да работят адекватно. Всяка следваща заповед води до анулиране на резервации в хотелите, хората по заведенията намаляват, защото не желаят да излизат толкова и съответно оборотът ни спада.“, каза Мая Русанова, която е член на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в крайдунавския град. По нейни думи адекватно обезщетение от страна на държавата е имало след втория локдаун, но съответната програма вече е приключила.

Днешният протест събра няколко стотин души и той бе един от най-мащабните през последните години в Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов