Училището в Ценово получи дарение от Националния литературен музей

Животът

08-09-2021, 07:08

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Ценово се проведе обучение за преброяването

Две поредни дарения от книги изненадаха приятно ръководството на училището в Ценово. Благородният жест направи 77-годишната Христина Димова, която в продължение на няколко десетилетия е работила като уредник в Националния литературен музей в София. Повечето от книгите са посветени на Христо Ботев или са събрания произведения на поета- революционер, чието име носи местното школо. Голяма част от творбите са предоставени от личната библиотека на възрастната жена, има и книги, които са закупени от книжните пазари. Книжните тела са много добре запазени и съхранени, независимо че някои от тях са на няколко десетилетия. „Останах много изненадана, но изключително удовлетворена от жеста на дарителката. Уверявам, че книгите ще се използват още от началото на новата учебна година“, развълнувано разказва директорката на училището Камелия Леонова.

Връзката между ръководството на училището и Христина Димова започнала повече от необичайно. Дамата с посребрели коси прочела в един от пенсионерските вестници информация за дейността на ценовското школо. Без да се замисля тя написала трогателно писмо и подготвила няколко книги с произведения на Ботев. Опаковала ги като колет и го изпратила с надежда по пощата. „Знам, че имате тези книги, но макар и стари издания, все пак можете да ги подарите на учениците. При първа възможност, щом науча, че сте получили тези книги, ще ви изпратя и за други автори“, пише в писмото си Христина Димова. Жената не скрива, че макар и пенсионерка на 77 години, продължава да работи в родния си град Сливен. Досега е подготвила и издала три книги за български класици.

Веднага след като получила пратката Камелия Леонова се свързала с дарителката, за да изкаже искрената си благодарност от неочаквания жест. Преди дни в ценовското училище пристигна ново дарение с книги от г-жа Димова. В пакета беше поставена и картичка с пожелания за първия учебен ден и успешна година на преподаватели и ученици. Дарените книги засега са подредени на специална лавица в една от стаите на училището.

„Дарените книги ще бъдат част от фонда в стаята за четене, която ще отвори врати на 15 септември. Тя се изгражда напълно на доброволни начала и в голяма степен ще замести библиотеката, която ни липсва. Една част от книгите за читалнята са закупени по проекти, а немалка част са от дарения. Залата ще бъде оборудвана с мултимедия и принтер, които ще се ползват от учениците“, сподели директорката на училището. Камелия Леонова се надява, че връзката с дарителката от Сливен ще продължи и в бъдеще не само по телефона, Тя е отправила покана към Христина Димова да бъде гост на преподавателите и учениците в Ценово.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)