Русенци отбелязаха 136 години от Съединението

Областният управител на Русе Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов бяха сред гостите на днешната тържествена церемония по случай 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Днешният празник е един от тези, които доказват колко важно е народът ни да бъде воден от истински държавници, за които волята и стремежа към по-добри бъднини не са просто думи от ежедневната реторика, използвани единствено за лично облагодетелстване, а принцип на живот и работа.

Макар днес това да звучи като клише и труднопостижима максима, то настоящият политически елит е длъжен да го осъзнае, защото ние – българите, винаги сме се противопоставяли на унижението и сме имали дързостта да кажем „стига“ на несправедливостта и чуждите интереси. Партийните боричкания и липсата на заинтересованост, егоизмът и равнодушието са доказана формула за неуспех на всеки, грешно повярвал, че българският народ може да бъде потискан, мачкан или манипулиран по какъвто и е да начин. Свидетелство за това е и онзи повратен момент в най-новата ни история от шести септември 1885 година, когато заедно обществото и управниците намериха сили и показаха на света, че нито Великите сили, нито наложените от тях договори могат да ни сломят и да спрат развитието ни.  Нека никога не забравяме онези величави дни, които родиха подем и станаха белег на национално достойнство, толкова ни потребно и днес!“, каза областният управител Борислав Българинов в обръщението си към русенци. Той допълни още, че за съжаление днес сред нас витае духът на разединението и някак с неохота говорим за настоящето и бъдещото. Въпреки това според Българинов ще успеем да се обединим като общество, защото трябва да продължим градежа на предците си и да отстояваме принципите на свободна, обединена и демократична България, в която хората с чест, познания и решителност са готови да възродят забравените ценности и да съградят утрешния ден. „Сигурен съм, че ще успеем, защото виждам все повече млади хора, за които не е важно единствено какво си получил, а какво си дал на страната си. Те имат кураж и доблест, желание и способност да преборят статуквото и възвърнат държавността! Поклон пред неустрашимите и самоотвержените!“, заяви още той.

По традиция беше строен почетен караул, а слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум заедно със свещениците от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

Водещ на събитието беше Ивайло Ненов. Присъстващите имаха възможността да чуят още историческия манифест, издаден от княз Александър Батенберг, както и тържествени маршове, изпълнявани от Общинския духов оркестър.

Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов