Зелени коридори в Русе за ваксинация и през следващата седмица

Отворени остават „зелените коридори“ за имунизация срещу Covid-19 в Русенско през този уикенд и следващата седмица. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. От днес до понеделник включително от 10.00 до 12.00 часа в беленската болница „Юлия Вревска“ ще поставят ваксини без предварително записване на час. Същевременно „зелен коридор“ ще работи днес и в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ до 15.00 часа, но за поставяне на някоя от ваксините е необходимо записване, изключение прави единствено имунизацията с „Пфайзер“. Всеки може да се свърже с лечебното заведение на следния телефонен номер: 082/ 813 – 903.

През следващата седмица отново ще работят три „зелени коридора“. Без необходимост от предварително записване на час, ваксини ще бъдат поставяни от 09.00 до 16.00 часа от вторник до четвъртък включително в изнесен кабинет пред ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35. Същевременно от вторник до петък включително в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ имунизации ще се извършват също от 09.00 до 16.00 часа, но за поставяне на ваксина различна от тази на „Пфайзер“ ще трябва предварително записване на телефон: 082/ 813 – 903. В МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни от 12.00 до 18.00 часа в периода от 7-и до 10-и септември.

Навсякъде са осигурени достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на „Пфайзер“, „Модерна“ и еднодозовият препарат на „Янсен“.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

За идния петък е предвиден и изнесен имунизационен пункт, който да обхване желаещите да се ваксинират от общините Две могили и Борово.

Справка в Единния информационен портал показва, че до момента в областта са извършени 65 599 имунизации, като повторна доза са получили 32 397 лица. Само през вчерашния ден са поставени 480 ваксини.

По-късно през деня очаквайте по-подробна информация относно разпространението на COVID-19 в региона за изминалото денонощие.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)