Общината иска част от таксите за Дунав мост да остават в Русе

Днес Община Русе изпрати писма до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и представителите на русенските бизнес организации за съвместно решаване на проблема с трафика от  тежкотоварни автомобили в града.

 След разговор с министър Виолета Комитова Пенчо Милков заяви и писмено нуждата част от таксите на Дунав мост да остават в местния бюджет.

„Промяната е напълно възможна с подзаконов нормативен акт на министерството“, категоричен е кметът на Русе.

Той обясни, че в момента средствата се събират от Агенция „Митници“, а след това се предават към Агенция „Пътна инфраструктура“, подчинена на МРРБ.

В писмото до министерството се заявява и желанието на Община Русе да изгради тир паркинг върху общински имот, разположен в непосредствена близост до бул. „България“. Проектът ще търси съфинансиране, тъй като асфалтирането би струвало милиони, предвид голямата площ и високата товароносимост, които се изискват. Допълнителни разходи ще трябва да бъдат направени и за промяна на предназначението на имота, който е на площ от 160 дка.

В тази връзка Община Русе апелира с писмо и към местните бизнес организации за съвместна работа по реализирането на идеята, така че тя да носи финансови ползи и за тях.

След изчисления на експертите по бюджета ще стане ясна сумата,  която Община Русе ще поиска да остава в местната хазна при преминаването на автомобили през Дунав мост.

 Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов