Община Русе ще поощрява учебните заведения и социалните услуги с най-висок процент ваксинирани служители

 

Притеснително нисък е в Русе делът на ваксинираните служители в образователната сфера /6%/ и на тези, които работят в социалните услуги /15%/. Поради тази причина ръководството на Община Русе подготвя поощрителна кампания, която ще отличи обществените структури с най-висок процент ваксиниран персонал към началото на учебната година.

“При наличието на криза компетентните органи формулират решението. Аз приемам свободата на духа, на забавление и личен живот, но трябва да сме отговорни”, категоричен бе кметът Пенчо Милков на седмичната пресконференция на общинската администрация.

Според заместник-кмета Енчо Енчев Община Русе подкрепя ваксинирането, което е единственият вариант към момента за ограничаване на последствията от COVID – 19.

„Ваксинирането е личен избор, но общината има отговорност към обществото, което разчита на нея в кризисни моменти“, допълни той.

Ръководствата на училища и детски градини в Община Русе, здравните специалисти и психолозите, както и децата от Младежкия парламент и ПИЦ ще се включат с различни материали, подкрепящи спазването на ограничителните мерки и личното предпазване чрез ваксиниране. Целта е да се намали заболеваемостта в региона.

За момента се предвижда учениците да започнат учебната година присъствено, но се отменят всички масови мероприятия от развлекателен характер. Това отново поставя под въпрос провеждането на три пъти отменяния фестивал Мартенски музикални дни. Ръководството на Община Русе ще поиска от Министерството на културата да даде специален статут на музикалния форум. В момента се обмисля той да бъде проведен при определени условия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен